HABER MERKEZİ

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Mustafa Fidan ve yönetim kurulu üyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Borsa Başkanı Engin Yeşil ve yatırımcı kurum müdürleriyle birlikte Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve bazı fabrikalarda incelemelerde bulundu. Odabaşı Makine Fabrikasında sanayi çalışanları ile birlikte yemek kuyruğuna giren Vali Karaloğlu, çalışanlarla birlikte karavanada yemek yiyerek, personellerle sohbet etti. 

Öğlen saatlerinde ilk olarak 1. Etapta bulunan Odabaşı Makine Fabrikası gezen Vali Karaloğlu ve beraberindekiler, daha sonra sırasıyla Sevgi Plastik ile 2. Etapta bulunan Mega Seramik ile Meya Alüminyum Fabrikalarını gezerek, yetkililerinden bilgi aldı. 

2. Etapta vitrifiye üretimi yapan Mega Seramik Fabrikasını gezerek fabrika sahibi Ali Vehap Fidan'dan bilgi alan Vali Karaloğlu, burada gazetecilere açıklamada bulundu. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ni oluşturan 3 etabın tamamen dolduğunu, belirten Vali Karaloğlu, "Bugün organize sanayide bölgemizde hem sanayicilerimizi ziyaret ettik, hem de Organize Sanayi Bölgesi’nde, sanayicilerimizle beraber, organize sanayimizin sorunlara ve kentteki genel yatırım imkânlarını konuşmuş olduk. Bugün ilk olarak Odabaşı Makine, üst yapı fabrikasını gezdik. Sizlerle beraber gördük ki gerçekten Diyarbakır’a bakıldığında anlaşılamayan çok ciddi bir sanayi var. Odabaş Makine, vidanjördür, damperdir, itfaiye aracıdır gibi şase ve araçlar üzerine konan ekipmanları yapan Türkiye’nin 80 vilayetine mal satan en önemli firmalarından bir tanesiydi. Sabah onu ziyaret ettik. Daha sonra Sevgi Plastik ambalaj, Organize Sanayi Bölgesinin tesislerinden bir tanesi olan Sevgi Plastik Fabrikasını ziyaret ettik" dedi. 

Kentte yatırım ikliminin oluştuğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu, "Şu anda Diyarbakır’da çok ciddi bir yatırım iklimi var. Dışardan da çok sayıda yatırımcı artık Diyarbakır’a gelmek istiyor. Birinci organize sanayi bölgesindeki, dördüncü genişleme alanımızı doldurduk. Şu anda yüzde 89'lardayız. Beşinci genişleme alanı ile ilgili süreci hızlandırma ile ilgili bir toplantı yaptık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Organize Sanayi Bölgeleri Genel Müdürümüzle de telefon görüşmesi yaptık. İnşallah Diyarbakır birinci organize sanayi bölgesinin beşinci genişleme bölgesini de hızlı bir şekilde hayata geçirip, yer talep eden sanayicilerimizi Diyarbakır’dan boş çevirmek istemiyoruz" diye konuştu.

4. etaptaki arazi tahsisinde de yüzde 89 gibi bir orana ulaştıkları bilgisini veren Vali Karaloğlu, şöyle konuştu:
"Şimdi de Mega Seramik Fabrikasındayız. Değerli arkadaşlar burada da gördük ki hem vitrifiye de çok güzel işlerin yapıldığını. Diyarbakır gibi aslında hammadde açısından fakir olan bir bölgede ülkenin farklı bölgelerinden yurtdışından hammadde ithal ederek, çok güzel işlerin yapıldığını gördük. Bundan sonra da inşallah Meya Alüminyum fabrikasına gideceğiz. Her dört fabrikamızda farklı sektörlerde önemli işler yap yapan fabrikamız. Şunu ifade etmek istiyoruz; Diyarbakır’da artık çok önemli bir sanayi kültürü gelişiyor. Sanayi sektörü ciddi bir gelişme içerisinde. İnşallah önümüzdeki dönem Diyarbakır sanayi noktasında daha önemli yerlere, iş insanlarımızla beraber gelmiş olacak. Sanayicilerimizi tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum Rabbim işlerini kolay kılsın. Dördüncü genişleme alanımızdaki doluluk. Oranımız yüzde 89. Neredeyse parselimiz kalmadı, çok sayıda başvuru var. Zaten onun için acele ediyoruz."

OSB'de 242 fabrikanın faal olarak üretim yaptığını, bu fabrikalarda da 11 binin üzerinde kişinin çalıştığını dile getiren Karaloğlu, "Karacadağ OSB bölgesinde de yılbaşından sonra tahsislere başlayacağız. Orda da müracaatlar var. Bekleyenler var. Tekstil İhtisas Sanayi Bölgesinde şu anda genişleme dosyasını bakanlığa gönderdik. Orda da bir genişleme yapacağız. Her gün yeni yatırımcı Diyarbakır’a geliyor. Bizlerden yer istiyorlar. İnşallah biz de sanayicimizin önünü açmak için devlet ve kurumlar olarak gayret sarf ediyoruz. İhracatla ilgili buradaki bazı firmalarımızın lojistik üzerinden ihracat yaptıkları için Diyarbakır’da görünmüyor. Bu sene ihracatımızda da çok ciddi bir artış var. Bazı firmalarımız bizim telkinlerimizle beraber Diyarbakır üzerinden ihracatlarını yapmaya başladılar. Diyarbakır’ın ciddi bir ihracat potansiyeli var. Önümüzdeki dönemde özellikle Egzimbank Şubesinin açılmasından sonra da onun farkını görmüş olacağız. Diyarbakır’da her şeyin anahtarı huzur ve güven. Diyarbakır’ın yakalamış olduğu güven yatırımcıyı Diyarbakır’a yatırım yapmaya teşvik ediyor. Altıncı bölge olma avantajları, verilen teşvikler çok önemli. İnsan gücü,  güven bölgenin altıncı bölge olması teşviklerin olması, bu üç faktör Diyarbakır’daki genç çalışkan insanımız. Birinci organizede 11 binin üzerinde çalışanımız var. Şu anda burada 242 fabrika var, inşaatı devam edenler de var" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim