Süt ürünleri devi Arla'nın yaptığı araştırmaya göre, Z kuşağının çoğunluğu süt ürünleri tüketmeyi "tercih etmesine" rağmen, yarısından fazlası önümüzdeki yıllarda hayvansal süt tüketimini bırakmayı düşünüyor.

Katılımcıların dörtte birinden fazlası, hayvansal ürün tüketmemenin, çevre ve gezegen için en iyi şey olduğunu düşünüyor.

Gezegenin geleceğine dair endişe

Arla, araştırmayı bir dipnotla paylaşarak, kendi ürettikleri sütün küresel ortalamanın yarısı kadar emisyona sahip olduğunu ve bunları daha da azaltmayı planladıklarını ifade etti.

Araştırma aynı zamanda sosyal medya trendlerini ve bu trendlerin insanların beslenmeleri üzerindeki etkisini inceledi. Bulgulara göre, İngiltere'de yaşayan yaklaşık 28 milyon katılımcının üçte birinden fazlası sosyal medyadaki bilgilere göre tüketim tercihlerini şekillendiriyor.

Ankete katılanların yüzde 42'si sürdürülebilir beslenme konusunda kafası karışmış hissederken, yüzde 75'i gezegenin geleceğine dair endişe duyuyor.

Vegan beslenmenin önemi

"Vegan beslenme gezegen üzerindeki olumsuz etkinizi azaltmanın en etkili yolu. Uçuşlarınızı azaltmaktan veya elektrikli bir araba satın almaktan bile daha etkili." (Joseph Poore, Oxford Üniversitesi.)

İklim krizinin etkisini azaltmak için hayvansal tarımın ve hayvansal ürünlerin tüketiminin bırakılması gerektiğine dair güvenilir araştırmalar var. Bunlardan biri 2018'de Oxford Üniversitesi tarafından hazırlanan kapsamlı analiz.

Şimdiye dek yapılmış en büyük gıda analizi olarak da geçen çalışmada yer alan bilim insanlarına göre, tarımsal faaliyetler sonucu ortaya çıkan ürünleri tüketmeyi bırakmak, gezegen üzerindeki olumsuz çevresel etkimizi azaltmanın bireysel olarak en etkili yolu.

Araştırmaya göre:

*Gezegen için en faydalı sütler yulaf ve soya sütü.

*Hayvansal tarım, dünyadaki arazi işgallerinin en önemli sebebi.

*Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 14,5'inden hayvansal tarım sorumlu.

*Bir yıl boyunca günde 1 bardak hayvansal süt içmek, 703 kez sekiz dakikalık duş almaya eşdeğer bir su israfı. (BİANET)

Editör: TE Bilişim