HABER MERKEZİ-Batman'da 4 Eylül 1993 yılında öldürülen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar cinayetinin tek tutuksuz sanığı Hizbullah üyesi Cihan Yıldız hakkında yeniden görülen davanın 3'üncü duruşması Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık Yıldız duruşmaya katılmazken, avukatı hazır bulundu.

Sincar ailesini temsilen çok sayıda avukat duruşmaya katıldı. Sincar'ın eşi Cihan Sincar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Pero Dündar, Feleknas Uca ve Semra Güzel, HDP Diyarbakır İl EşbaşkanıZeyyat Ceylan ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilsici duruşmayı izledi.

 SAVCIDAN EK SÜRE TALEBİ

İzinli olan mahkeme heyetini yerine farklı bir heyet ve savcı duruşmaya baktı. Geçici heyet, sınırlı bir zamanların olduğunu, zaman aşımına dair savunma yapılmasını istedi. Heyet, daha önceki savunmalardan farklı ifadeler varsa onları dinlemek istediğini kaydetti. Savcı, geçici olarak dosyana baktığını ve dosyayı inceleyemediğini belirtti. Savcı, dosyayı incelemek için süre talebinde bulundu.

 Duruşmada söz verilen Mehmet Sincar'ın eşi Cihan Sincar, asıl mahkeme heyeti olmadığı için bir şey belirtmeyeceklerini, karar duruşmasında beyanlarını aktaracaklarını söyledi.

Sincar ailesi avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, mahkeme heyeti değişikliğine işaret ederek, dosyanın mütalaa için 6-7 ay önce tebliğ edildiğini vurguladı. Eren, "Dosyanın savcıya gönderildiğine dair bir tutanak bile yok. Dosyanın savcılığına sunulduğuna dair hala da bir tutanak yok. Savcının hala mütalaayı hazırlayıp hazırlamadığını, dosyanın mütalaa için gönderilip gönderilmediğini de bilmiyoruz" dedi.

 Eren, zaman aşımı süresinin dikkate alınarak bir sonraki duruşma tarihinin erken bir tarih olmasını talep etti.

Mahkeme, cinayetin arkasındaki diğer failler yönünden 4 Eylül 2023’de zaman aşımına girecek olan dava duruşmasını 14 Şubat 2022 tarihine erteledi.

Editör: TE Bilişim