Fuat BULUT/ÖZEL

DİYARBAKIR - Tüketici, 1 Temmuz'a zamlı tarifelerle “merhaba” dedi. Önce elektriğe yüzde 15 zam yapıldığı duyuruldu. Ardından doğalgaza yüzde 12, LPG'ye de 50-60 kuruş zam yapıldı. Normalleşmeye geçiş gününde yapılan bu zamlara, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB), Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden (DESOB) tepki geldi.

OSB BAŞKANI FİDAN: KARAR YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Gazetemize konuşan Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan, pandemi sürecinden olumsuz etkilenen sanayicilerin en büyük gider kaleminin enerji olduğuna dikkat çekerek, “Normalleşmeye geçiş gününde olumlu ve pozitif haberler beklerken, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar sanayicileri derinden üzmüştür. Bu kararlar, sanayicileri olumsuz etkileyecek, üretime ve istihdama olumsuz yönde yansıyacaktır. Bu kararlar yeniden gözden geçirilmeli, zamlar geri alınmalı veya makul seviyeye çekilmelidir” dedi.

DESOB BAŞKANI EBEDİNOĞLU: PİYASA DARALACAK

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu da, pandemi ile birlikte esnafın son1.5 yıldır büyük sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu süreçte hizmet sektörü özellikle işyerini kapatmak zorunda kaldı, binlerce kişi işsiz kaldı. Bu zamlar daha çok küçük işletmeleri daha çok etkileyecek. Piyasa daralacak. Biz işletmelerin temel girdilerinde iyileştirme beklerken, bu tür zamların önümüzdeki günlerde olumsuz etkilerini göreceğiz.

DTB BAŞKANI YEŞİL: TÜM SEKTÖR ETKİLENECEK, ÜRÜN FİYATLARI ARTACAK

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil ise, zamlardan sadece sanayicilerin ve esnafların değil çiftçilerin de olumsuz yönde etkileneceğini söyledi. Yeşil, “Bu zam kararının tekrar değerlendirilmesi gerekir. Bu durumda ürün fiyatları da yükselecek” dedi. 

DTSO BAŞKAN YARDIMCISI AVŞAR: BU ZAM FABRİKALARA KİLİT VURDURUR

DTSO Başkan Yardımcısı Erdal Avşar da, EPDK ve BOTAŞ’ın zamlarına tepki göstererek, “1 Temmuz, normalleşmeye geçiş günü. Bugünde yapılan zamlar şaka gibi. Pandemi nedeniyle esnaflarımız, ticaret yapan, üretim yapan sanayicilerimiz zaten zor durumdaydı. Bir işletmenin en büyük girdi kalemine yapılan yüksek miktardaki zammın etkisi de büyük olacaktır. Özellikle elektriğe yapılan zam ile birlikte fabrikalara kilit vurulacaktır. Tek seferde yüzde 15 zam olur mu?”

Editör: TE Bilişim