Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, şiddete uğrayan kadınların durumuna dikkat çekmek için adliye önünde açıklama yaptı. Kadın hukukçuların katıldığı açıklamada konuşan Baronun Kadın Hakları Merkezi Komisyonu üyesi Avukat Öykü Çakmak, 2020 yılı içerisinde en az 284 kadının öldürüldüğünü söyledi. Şiddete uğrayan kadınların başvurduğu yerlerde, onlara gerekli koruma mekanizması sağlanmadığını öne sürerek, kadınların ihtiyacı olan tedbirler alınmadığını iddia etti.

Merkezlerine başvuran bir kadının yaşadığı durum hakkında kamuoyunu bilgilendirmek istediklerini belirten avukat Çakmak, “Yaşamak isteyen bir kadının imdat çağrısını son çare olarak buradan duyuruyoruz. Ve biliyoruz ki şiddete maruz kalıp ‘hayatta kalmak’ için her kapıyı çalan tüm kadınlar, benzer ayrımcı pasifliğe maruz kalmaktadır" ifadesinde bulundu.

Başvuran kadının, imam nikahıyla evli olduğu ve bu evlilikten 2 müşterek çocukları olan Mehmet Doğan adlı erkek tarafından gördüğü sistematik şiddetten kaynaklı 2 yıl önce ayrıldığını hatırlatan Çakmak, ancak ayrılığı kabul etmeyen failin müvekkillerine karşı fiziksel, sözel ve psikolojik şiddet uyguladığını, ısrarla takip ettiğini ve can güvenliğini tehdit ettiğini kaydetti.

Çakmak, Müvekkilinin derinleşen bu şiddet sarmalığına karşı 2 yıldır çocukları ile birlikte hukuk mücadelesi verdiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim