Diyarbakır başta olmak üzere bölge kentlerinde binlerce kişi 1990’lı yıllarda, yanı başındaki kentlere ya da metropollere göç etmek zorunda kaldı. Hasan Opçin (61) de göç ettirilen milyonlarca kişiden sadece biri. Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Çağıl köyünde yaşayan Opçin ve ailesi de kentte göç eden birlerce ailelerden. Diyarbakır merkez Bağlar ilçesine göç eden Opçin, Kaynartepe Mahallesi'nde 29 yıldır plastik gibi katı atık toplayarak geçimini sağlıyor.

Hani ilçesinde bulunan topraklarını terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Opçin, kente yerleşmesinin ardından çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Kente gelerek çalıştıklarını ve iş güç sahibi olduklarını belirten Opçin, hiçbir işin topraklarıyla uğraşmaları kadar kendilerini mutlu etmediğini kaydetti. Opçin, “Köyümüzden göç ettiğimizde 4-5 kişi buraya geldik. Nüfusumuz 11’e çıktı. İlk yıllarda büyük zorluklar çektik. Kendimiz çalışıp çabalayarak şimdilik nasibimizi alıyoruz” dedi.

 Plastik PVC topluyor

 İlk yıllarda topladığı cam şişeleri satarak geçimini sağladığını belirten Opçin, sonraki yıllarda ise kağıt ve naylon, şimdi ise daha çok pimapen (Plastik-kapı-pvc) ürünlerini topladığını ifade etti. Elindeki bıçağıyla PVC plastiklerinin üzerindeki lastik ve lekeleri temizleyen Opçin, “Günde bazen 200 kilo, bazen 50 kilo plastik topluyorum. Sıfır pimapenlerin kilosunu 5 TL’den,  kullanılan pimapenleri ise 3 TL’den satıyorum. Birkaç ayda topladığım plastikleri Adana’dan gelen bir firmaya toplu satıyorum. Böylelikle 11 nüfuslu aileme bakıyorum” diye anlattı.

Pandemi kapanmasından kaynaklı sadece topladığı plastikleri dizerek ve plastiklerin siyah kenarlarını elindeki aletle parlatarak zaman geçirdiğini aktaran Opçin, herkes gibi kendisinin de pandemiden olumsuz etkilendiğini söyledi. 

 Şimdilerde köylerine gidemediklerini belirten Opçin, ileriki zamanlarda şartlar uygun olursa yeniden köyüne dönüp toprağıyla uğraşmak istediğini ifade etti. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim