DİYARBAKIR - Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, 17 Temmuz 2017’de Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yapılan ihraçlara karşı gerçekleştirdiği eylemde gözaltına alınan 32 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan bazı KESK yöneticileri ve üyeleri ile avukatları hazır bulundu.

 Beraat talebi

 Duruşmaya katılan KESK yöneticileri ve üyeleri, suçlamayı reddederek, beraat talebinde bulundu. Sendikacıların vekilleri ise müvekkillerin hukuksuz olarak gerçekleştirilen ihraca karşı Anayasa’da tanınan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanmak istediklerini belirterek, “Anayasada tanınmış bir hakkın valilik kararıyla engellenemeyeceği kanaatindeyiz. Bu nedenle hukuka aykırı bir fiil bulunmamaktadır. Kaldı ki sanıkların savunmalarında belirtildiği üzere ihtar anonsu bir kısım sanıklar tarafından duyulmamıştır. Raporda aleyhe olan hususları kabul etmiyoruz. Bilirkişi raporu incelendiğinde anonsla müdahale arasında sadece 20 saniye olduğu görülecektir. Bu süre dağılma için yeterli değildir. Söz konusu beyanlar dikkate alınarak müvekkillerin beraatine karar verilmesini, mahkeme aksi kanaatteyse lehe olan hükümlerin uygulanmasını talep ederiz” dedi.

 48 yıl hapis cezası verildi

 Savunmaların ardından hakim, Abbas Aslan,  Abdülbaki Öndeş, Ali Osman Telek, Anıl Aslan, Bahar Yıldırım, Bedirhan Çetinkaya, Eray Erdem, Erhan Keskin, Eser Bulut, Fatma Kılıç, Fatma Yıldızhan, Fırat Akdeniz, Gülhan Tekin,  Gültekin Aydeniz,  Hasbiye Sol, Hatice Efe, Hüseyin Kaya, Mahmut Ortaç,  Mehmet Karakaş, Mehmet Nur Ulus, Orhan Baylan, Recep Oruç, Recep Şimşek, Rengin Boltan, Rozerin Çatak, Siraç Çelik, Süleyman Bülbül, Şemsettin Ayçiçek, Ümit Çetiner, Zeki Kanay, Zelal Bilgin ve Zülküf Güneş hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle 1 yıl 6’şar ay hapis cezası verdi.

Hakim, sendikacıların yargılama sürecindeki davranışları dikkate alarak verilen hapis cezasında indirime gitmeyen hakim, sendikacıların kişilik özellikleri dikkate alındığından yeniden suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşmadığı gerekçesiyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve cezanın ertelenmesine yer olmadığına hükmetti.

Editör: TE Bilişim