Üniversiteler yüz yüze eğitime başlarken başta büyükşehirler olmak üzere ülke genelinde yüksek kira fiyatlarının da etkisi ile barınma sorunu yaşandı. Artan kiralar ve yurtların dolması nedeni ile kalacak yer bulamakta sorun yaşayan üniversite öğrencileri için DİKTUM-DER Başkanı Kenan Aksu, çözüm önerilerinde bulundu.

Öğrencilerin yurt bulmakta sorun yaşadığını ve bunun farklı yerlere çekilmek istendiğini belirten Aksu, “Son günlerde öğrencilerin barınma yeri, kalacak yer veya yurtlarla ilgili çok ciddi sorunlar var. Tabi bu bugünün sorunu değil, bu senelerin sorunudur. Çünkü özellikle doğudan ve Anadolu’dan batıya giden öğrenciler çok zor durumlarda barınıyor veya kalıyorlar. Öğrencilerin bu durumu bazılarının dikkatini çekiyor ve bunların suistimal durumları oluyor çeşitli yerlere davet ederek. Bu konuda devletin üzerine düşen çok önemli işler var” diye konuştu.

  "Oteller kısa vadeli yurt olarak kullanılsın"

Avrupa’da vatandaşların kendi evlerini ortak olarak bir pansiyon gibi kullanabildiğini aktaran Aksu, "İnsanlar evlerini ortak kullanıma açtığında hem kendisine katkı oluyor hem de öğrencilerin barınma sorununa çok büyük bir fayda sağlanıyor. Bakınız batıda bulunan oteller şuanda yüzde 30 veya yüzde 40 kapasiteyle çalışıyor. Devletin ilgili kurumları bunlara destek vererek otellerde de öğrencileri barındırabilir. Bunun yanında kurumları birçok misafirhanesi bulunmaktadır ve bunların öğrencilerin kullanımı ile barınmasına açılması kesinlikle gerekiyor. Misafirhaneler açılırsa bu sorun büyük bir ölçüde çözüleceğine inanıyorum. Ayrıca iş adamlarına veya müteahhit olan müteşebbislere arazi tahsisinde bulunarak yap işlet devret modeliyle yurt yapılabilir. Şu anda Diyarbakır’da birden fazla hazine arazisi var ve birçok iş adamı arkadaşımız bulunmaktadır. Böyle bir duruma hazır olduklarını ve ellerinin taşın altına koyacaklarını söylediler. Amacımız çözüm bulmak. Bu çocuklar bizim çocuklarımız ve sokaklarda kalmasınlar. Kiralarda almış başını gidiyor çok pahalı, sorun bundan da kaynaklanıyor" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim