DİYARBAKIR -Türkiye’nin, Çin’den aldığı 3 milyon dozluk CoronaVac aşısını, uygulamaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin aşı olmasıyla "resmi" olarak startı verilen aşılama, ilk olarak sağlıkçılar ve 65 yaş üzeri vatandaşlara uygulanacak. Ancak, aşının etkinlik oranlarına ilişkin tartışmalar sürüyor.

 Türkiye'nin yıl sonuna kadar 50 milyon doz getirilmesi planlanan aşının, Birezilya'da etkinlik oranı yüzde 50.4 olarak test edilmesi tartışmalarını değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Çin’den alınan aşının gerçek potansiyeline ilişkin hükümetin bilgilendirici davranması gerektiği söyledi. Bir halk sağlığı sorunuyla karşı karşıya olduklarını belirten Güldiken, etki oranı yüzde 50 olan bir aşının vaka sayısını düşürmeyeceği yönündeki endişesini paylaştı. Aşının az güvenilir olması halinde bir anlam ifade etmeyeceğini öne süren Güldiken, aksine rehaveti artırıp, tedbirleri azaltacağı, akabinde vaka sayısını arttıracağı görüşünü dile getirdi.

Aşılamaya ilişkin MHRS üzerinde alınan randevu sisteminin doğru bir yöntem olduğunu kaydeden Güldiken, "Ancak insanların arayıp randevu almasına gerek yok. Hastanelerin kendileri hastalara randevu vermesi gerek. Bunu da Sağlık Bakanlığı'nın yapması gerekir. Arayacak, diyecek ki; bu saate gelip aşı olacaksınız. Aşı yapılmadık kimsenin bırakılmaması gerekiyor" diye konuştu. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim