Fuat Bulut/Özel Haber

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Auto King Diyarbakır Servisi, araç dezenfeksiyonu konusunda Türkiye’de ilke imza atarak yeni bir uygulamayı devreye koydu. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Auto King Diyarbakır Genel Müdürü Süleyman Yıldırhan, araçlarda bakteri ve virüslerin üreme alanlarını yok ettiklerini söyledi.

Koronavirüs salgını nedeniyle toplumda araç hijyeni konusunda da bir hassasiyetin oluştuğunu ifade eden Süleyman Yıldırhan, “Ne yazık ki bazı işletmeler kamuoyunun bu hassasiyetini kullanmaya başladı. ‘Aracını getir dezenfeksiyon ücretsiz’ gibi tanıtımlar yapılıyor. Öncelikle insanların bu tarz işletmelerden uzak durması gerekiyor. Çünkü; gerekli ön işlemler yapılmamış bir araca sadece sırt pompasıyla dezenfektan püskürtülmesi, bırakın dezenfekte etmeyi bir de araç içinde kimyasal atıklar bırakarak insan sağlığını daha da tehlikeye atacaktır. Ayrıca yapılan bu yanlış uygulamalar, özellikle kronik hastalığı olan kişilerin rahatsızlıklarını da tetikleyecektir” dedi.

Sekiz aşama ile araçlar bakterilerden arındırılıyor

Araç içi temizliği, sterilizasyonu ve dezenfeksiyonu için sekiz aşamalı bir yöntem ile son teknolojik cihazlarla bakterileri ortadan kaldırdıklarını ifade eden Yıldırhan, şunları söyledi:

“İlk olarak hijyen ölçümü yapıyoruz”

 “Araçlar bize geldiğinde, dünyada ATP ve AMP ölçümünü birlikte yapabilen tek hijyen monitörü ile araç içindeki bakteri ve virüs ölçümünü yapıyoruz. Bu hijyen monitörü, işlem öncesinde aracın günlük kullanım yerlerinden; direksiyonundan, vites kolundan vb. alınan örneklerle ölçülüyor.

“İkinci aşamada aracı kimyasallarla temizliyoruz”

Daha sonra; aracın iç aksamını, özel ekipmanlar kullanarak, profesyonel ürün ve yöntemler ile temizliyoruz. 63 farklı noktada uygulama yaparak, aracı kir ve lekelerden tamamen arındırıyoruz.

“Üçüncü aşamada buharlı alkol ile dezenfeksiyon var”

Bir sonraki aşamada; alkolü buharlaştırarak araçtaki tüm noktalara ulaşıp, aracın içinde önceden oluşan bakterileri yok edip, uzun süreli bakteri oluşumunu engelliyoruz.

 “Dördüncü aşamada ulv cihazı ile termal sisleme yapıyoruz”

Dördüncü aşamada; Bir ULV cihazı ile araç içerisine sis bombardımanı yapıyoruz. İçerisinde izopropan, etil alkol, gliserin içeren kimyasalların desteği ile sıcak sisleme yapıyoruz. El ile ulaşılamayan, gözle görülemeyen aksamalara bu sis ile ulaşarak küf ve mantarları yok ediyoruz.

“Beşinci aşamada aracın içini sadece nemli bir bez ile siliyoruz”

Beşinci aşamada; tek kullanımlık olan aracın tamamını 90 derecede yıkanmış steril nemli bir bez ile siliyoruz.

“Altıncı aşamada araç içerisine ozon gazı basıyoruz”

20 dakika boyunca araç içerisine ozon gazı basıyoruz. Bu gaz öncelikle sigara vb. kötü kokuların giderilmesini, aracın temizliğinin korunmasını, araç içerisindeki bakterilerinin yüzde 99’unu yok etmesini amaçlıyor. Ayrıca araç içerisinde bulunan kimyasal atıklarını da yok edilmesini sağlıyoruz.

“Yedinci aşamada ultra viyole ışını veriyoruz”

Araç içerisine 20 dakika boyunca ultra viyole ışını uyguluyoruz. Genellikle ameliyat araç ve ekipmanların sterilizasyonunda kullanılan bu yöntem ile virüs, bakteri, küf gibi hastalık yapan mikro organizmaları ortadan kaldırıyoruz.

“Sekizinci aşamada monitör ölçümü yapıyoruz”

Son aşamamızda araç sahibinin yanında hijyen monitörümüz ile bakteri ölçümünü yapıyoruz. Bütün bu işlemlerden sonra araç sahibinin gönlü rahat, hangi ürünlerin kullanıldığını bildiği, kimyasalların tamamının insan ve çevre dostu olduğu bir işlemden aracını geçirmiş oluyor.”

“Araçları ameliyathane steriliğine kavuşturuyoruz”

Auto King Diyarbakır Genel Müdürü Süleyman Yıldırhan, şu ana kadar yaptıkları işlemler doğrultusunda kentteki araçlarda yüksek oranda bakteri ve virüs tespit ettiklerini belirterek, “Aracını temizletmiş veya dezenfeksiyon işleminden geçirmiş araç sahiplerine şu çağrıyı yapmak istiyorum; Dilerseniz gelin aracınızın hijyen ölçümünü yapalım ve yaptırmış olduğunuz işlemin sonucunu birlikte görelim. Bunun için herhangi bir ücret talebimiz yok. Bu işin tekniğini bilmeyen doğru alt yapı kurmayan, doğru makine ekipman ve kimyasal kullanmayan, eğitimli olmayan personeller tarafından sadece bir sırt pompasına bir miktar ne olduğu belli olmayan kimyasal bırakmak ve henüz araç kirden arındırılmamışken onu sıkmak araç içerinde yaşayan insana faydadan çok zarar veriyor. Aracım yeni, sıfır kilometre deyip hijyenik deyip geçmesin kimse. Biz iki yaş altı ve sıfır kilometre araçlarda da ölçüm yaptık. Yeni araçlardaki kirlilik oranı yaklaşık 3 bin birim çıktı. Bizim yaptığımız işlemden sonra bu oran yüze kadar iniyor. Aracın içini neredeyse ameliyathane steriliğine kavuşturuyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim