HABER MERKEZİ

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde yaşayan ve kas hastalığı bulunan iki engelli kardeşin 2007 yılında beraber aynı hastane ve heyetten aldıkları raporlardan biri sahte çıktı iddiası aileyi kahretti. 

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Dökmetaş Mahallesi’nde oturan Ayşe ve Sabiha Bayhan kardeşler kas hastalığından dolayı yatağa mahkum kaldı. 2007 yılında engelli raporu almak için başvuran kardeşler Mardin Devlet Hastanesi’ne yönlendirildi. Aynı anda aynı hekimlerin imzasıyla aldıkları raporlardan Ayşe Bayhan’ın raporu 11 yıl sonra sahte olduğu iddiasıyla aileye dava açıldı. Dava sonucu 11 yıldır aldıkları maaşların tamamı olan 70 bin Türk Lirası aileden geri istendi. Toprak evde yaşamlarını sürdüren kardeşler, maddi durumları iyi olmadığından dolayı yetkililerden yardım bekliyor.

Biri orijinal diğeri sahte

  23 yaşındaki Sabiha Özbayhan, ablasıyla birlikte aynı hekimlerden ve aynı hastaneden aldıkları raporlardan kendi raporunda sıkıntı çıkmadığını ve ablasının raporunun ise sahte olduğunun iddia edildiğini aktardı.

Özbayhan, “Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Dökmetaş Mahallesi’nde oturuyoruz. Toprak evde oturuyoruz, biz iki engelli kardeşiz, 1 yıl önce ablam Ayşe Özbayhan adına aldığımız engelli raporu sahte olduğu gerekçesiyle Sosyal Hizmetler ve Mardin Devlet Hastanesi bizi suçluyor. Biz bunları kesinlikle kabul etmiyoruz, annem ve babamın okuma yazması bile yok, ama sahte rapor çıkarıldığını söylüyorlar. Ben ve ablam aynı hastalığı taşıyoruz, ikimizi de Diyarbakır’dan Mardin Devlet Hastanesi’ne yönlendirdiler, orada raporumuzu çıkardık. Benim raporumda hiçbir sıkıntı yok ama ablamın raporu sahte olduğunu iddia ediyorlar, bu konuyla ilgili annem ve babamı suçluyorlar, ikimiz de aynı anda heyete girerek aynı doktorlardan aldık, benimkinde hiçbir sorun yok ablamın ki sahte olduğu iddia ediliyor. Mardin Devlet Hastanesi’nde ablamın raporunu istendiler hastane kendilerinde öyle bir rapor olmadığını ve kendi hastanelerinde bu raporun çıkarılmadığını söyledi. Arşivlerinde benimkinin olduğunun fakat ablamın raporu olmadığını söylediler” dedi.

  Tekrar rapor alınmasına rağmen itiraz kararı çıktı

  İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından tekrardan yeni rapor istenmesi doğrultusunda aldıkları yeni raporuna 2 ay sonra itiraz edildiğini belirten Sabiha Özbayhan, yetkililerden yardım beklediğini söyledi. Özbayhan, "İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü bize Diyarbakır’dan yeni rapor çıkarmamızı istedi, bizde Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ablam Ayşe Özbayhan’a yeni rapor çıkarttık, raporumuz yüzde 98’lik rapor idi, götürüp teslim ettik yapacaklarını söylediler fakat 2 ay sonra tekrar itiraz edildi. Kendi yönlendirdikleri hastaneye gitmemizi istediler biz oraya gittik, orada doktorlar sahtecilik olduğundan dolayı hiçbir şey yazmadılar. Birkaç gün önce 70 bin Türk Lirası para cezası gelmiş bize, ödedikleri maaşları geri istiyorlar, biz tek maaşla zor geçiniyoruz, ay sonunu zor getirirken biz bu parayı nasıl ödeyelim. Bütün yetkililere, Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum biz iki kardeşimizin sesini duyun” diye konuştu.

  “Ben engelli bir insanım bunu görmüyorlar mı”

Sahte rapor olduğu iddia edilen 25 yaşındaki Ayşe Özbayhan, kendisinin raporunun hastane tarafından arşivlenmediğini ve kendisinin engelli olduğu gözle görülür şekilde olduğunu aktardı.

Özbayhan, “Sahtecilikle anne ve babam sanık diye yargılanıyor, bizim hiçbir şeyden haberimiz yok sanırım hastane arşivlememiş bu durumu ve suçlu bize atıyorlar. Ben engelli bir insanım bunu görmüyorlar mı da sahtecilikle yargılıyorlar. Kas hastasıyım ve gittikçe ağırlaşan bir hastalık, elimi dahi kaldıramıyorum annem ve babam bize yemek veriyor. Kardeşimle aynı hastanede aynı doktorların imzasıyla rapor aldık, fakat kardeşimin sahte çıkmadı benimki çıktı. Arşivlememişler ve bu suçu bize atıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istiyoruz bu hukuksuzluğu görsünler” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim