Haber  /  İhsan YILMAZ

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Babakaya Mahallesi yakınlarında yapımı devam eden Babakaya Barajı İletim Tüneli Segment Fabrikası’nda demir ve beton işçisi olarak çalışan yaklaşık 50 işçi işten çıkarıldığı öne sürüldü. İşten çıkarılan işçiler, “Bizlere bayat yemek yedirdiler bizde yemeğe itiraz ettik, bundan sonra formenlerle aramızda tartışma çıktı. Tartışma sonrasında bize baskı yaptılar, bize adete eziyet edildi. Daha sonra Ünal Akpınar Şirketi yetkilileri tarafından bizim çıkışımız verildi” iddiasında bulundu.

ZOR ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞIYORUZ

Yılardır zor şartlar altında çalıştıklarını belirten işçiler, “Bizler zaten zor şartlar altında çalışıyoruz.  Bugün hangi çağda yaşıyoruz. İşçiyiz yoğun iş temposundan sonra yorgun düşüyoruz. Bize bayat yedirmek reva görülüyor. Bizimle beraber Osmaniye'den getirilen işçilerde çıkarıldı. Saha formenleri bizlere adete eziyet ediyorlar. Başka şehirlerden adam getirip bizim yerimize çalıştırıyorlar. Bu barajların temeli atılmadan önce bakan ve vali bey buradaki işçilerin yüzde 70 ilçe halkından çalışacak dedi. Bizi işten çıkarmak için yıllardır bize eziyet ediyorlar. Bu eziyetlerinin de sebebi buradaki formenler kendi memleketlerinden kendi yakınlarını getirmek için yapıyorlar. Hepimiz evliyiz, çoluk çocuğumuzun ekmeği için çalışıyoruz. Burada işsiz insanlar varken, burada her gün insanlar işsizlik yüzünden intihar ederken, onlar başka şehirlerden işçi getirip burada çalıştıracaklar. Bizlerde hakkımızı sonuna kadar arayacağız" dedi.

KENDİ ADAMLARINI ÇALIŞTIRACAKLAR İDDİASI

İsmini belirmek istemeyen başka bir işçi ise, “Bizleri kendi topraklarımızdan çıkarıp kendi adamlarını getirip çalıştıracaklar, bunu kimse kabul etmez. Burada yaklaşık 50 Silvanlı işçi çalışıyor bugün bu işçiler işten çıkarıldı yerlerine başka yerlerden birileri gelip burada çalıştırılacak. Bizlerde açlıktan işsizlikte buralarda ölelim. Bu hangi vicdana sığar, hangi insan bunu kabul eder. Bende burada başta vali bey, ilçe kaymakamımıza ve siyasi parti temsilcilerine sesleniyorum, bizlere sahip çıkın, başka insanlar ölmesin, burada sorun çok, ama kendimizi ifade edemiyoruz" diyerek durumlarını özetledi.

Yaşadıkları sıkıntıyı dile getiren ve ismini vermek istemeyen bir başka işçi ise kendilerine haksızlık yapıldığını öne sürerek, “Bizi daha çok çalıştırıyorlar. Bizler çalışmak istiyoruz. Hangi yetkili başa gelirse bize zulmediyor. Topraklarımızı işgal etmişler. Hayvancılık yapamıyoruz artık. Köylerimiz toz toprak içinde kalmış” dedi.

Editör: TE Bilişim