Haber Güneş Ocağa

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır  Güneydoğu Ekspres Gazetesini ziyaret eden Merkez Bağlar İlçe Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Bağlar’ın dramatik resmini anlattı. 250 bin kişinin sosyal yardımlaşmadan yararlandığını ifade eden Beyoğlu, “Burası çok dramatik bir yer. Yapılan metruk halde. 2-3 yaşındaki çocukların çoğunda böbrek, kalp yetmezliği var ve bronşit hastasıdırlar” dedi. Beyoğlu, yapacakları kentsel dönüşüm ve cazibeli projeler ile Bağlar’ı kalkındıracaklarını söyledi.

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, yerel medya ziyaretleri çerçevesinde Güneydoğu Ekspres gazetesini de ziyarette bulunarak, Genel Yayın Yönetmenimiz Ercan Akkar’la görüştü.

Beyoğlu, ziyarette, Bağlar’ın sadece Diyarbakır’ın değil, bölgenin en büyük ilçesi konumunda bulunduğunu kaydederek, “İlçemiz nüfus olarak 36 ilden daha büyüktür. 25 yıldır bu ilçede bir belediyecilik yapılıyor. Fakat bugüne kadar bu ilçeye iyi bir hizmet yapılmamış. Eski ve yeni Bağlar olarak ikiye bölünmüş. Eski Bağlar 250 bin nüfusluktur. Ve burada çarpık bir kentleşme durumu var” dedi. Bağlar’ın fakirliğin, yoksulluğun ve imkansızlığın en bol olduğu yer olduğunu belirten Beyoğlu şunları söyledi:

Çocukların çoğu hasta

“Bağlar’ın örneği Türkiye’de yok. 250 bin kişi sosyal yardımlaşmadan yararlanıyor. Eski Bağlar dramların yaşandığı bir yer. Daracık sokaklarıyla ve yapılarıyla dramatik bir yer. Binaların altkatları metruk halde. Evler rutubetli. Ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu yerlerde normal insanlar çocuklarını 5 saat bile bırakamaz. Ama burada aileler yaşıyor. 2-3 yaşındaki çocukların çoğunda  böbrek, kalp yetmezliği var ve bronşit hastasıdırlar.”

Her yerden göç alıyor

Bağlar’ın Güneydoğu’nun bütün bölgelerinden göç aldığını ifade eden Beyoğlu, belediyeciliğin  gönül işi olduğunu ifade ederek, yaptıkları hizmetleri şöyle anlattı:

“Siyaset üstü bir hizmetle biz Bağlar’a baktık. Bağlar’da güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bağlar’da 70’e yakın köy ve mezra var ve 20 yıldır buralara hizmet yapılmamış. Bizim felsefemiz odur ki, bir yerde bile bir insan yaşıyorsa ona hizmet etmemiz gerekiyor.”

Kentsel dönüşüm şart

Eski Bağlar’da yapacakları kentsel dönüşüme de değinen Beyoğlu, bunun için Çevre Ve Şehircilik Bakanıyla görüştüklerini söyledi. 6 aydır kentsel dönüşüm üzerinde çalıştıklarını ve bunun için harita ile rapor oluşturduklarını belirten Beyoğlu, “2020 yılının Mart ayında kentsel dönüşüme başlıyoruz. Önce yollar açacağız, daha sonra aşama aşama eski yapılar yıkılacak ve yerine modern evler, parklar, okullar ve hastane yerleri inşa edilecek. Ayrıca yeni Bağlar’da rezerve alanlarımız var. TOKİ burada evler yapacak. İsteyen oradaki evlere yerleşecek, isteyen de kendi yerinde kalacak. Kentsel dönüşüm uzun bir sürece alacak. Fakat artık bu bir devlet politikası haline geldi ve sürdürülecek” şeklinde konuştu.

Organik tarım projesi

Seneye Bağlar’da organik tarım projesini hayata geçireceklerini  de belirten Beyoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “200 dönümlük araziyi tarım alanına çevireceğiz. Burada organik sebze ve meyve yetiştireceğiz. Bağlar’ın semt pazarlarında bu ürünleri ucuz bir fiyatla satışa çıkaracağız. Ayrıca bununla birçok kişiyi istihdam edeceğiz. Yoksul olanlara da ücretsiz dağıtacağız. Karacdağ Bölgesi’nde de şuan taşları topluyoruz ve kurduğumuz asfalt şantiyesinde bunları asfalta çeviriyoruz. Bu bölgeyi de tarım bölgesi yapacağız. Yine projelerimiz doğrultusunda güneş enersi sistemini kuracağız ve bununla da belediyeye bir gelir sağlayacağız.” Beyoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Nevroz Alanı ve Göletli Parka kadar ki bir alanı Milet Bahçesi’ne çevireceğiz.  Burada vatandaşlar piknik yapacak ve çocuklar oyun oynayacak. Diyarbakır Havaalanı’nın karşı tarafı imara açıldığında orayı da cazibe merkezi haline getireceğiz. İçinde çok modern oteller olacak. Ve bununlar Bağlar turizmi karşılayacak bir yer olacak. Böylelikle ilçemizi bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Amacımız siyasi görüş gözetmeden hizmettir ve bunu sonuna kadar gerçekleştireceğiz.”

Editör: TE Bilişim