DİYARBAKIR - Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde son yıllarda meyvecilik alanında yapılan çalışmaların sonuçları kendini göstermeye başladı.

Yerli ve yabancı bazı kiraz çeşitlerinin Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’ne uyumlarının belirlenmesi projesi kapsamında, Diyarbakır’da ve Adana’da 2013 yılında kurulan bahçeler 7. yılında yüzleri güldürüyor.

Proje lideri Meyvecilik birim sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Kenan Çelik, Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Kaya, Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Mehdi Sümerli eşliğinde kurumun bahçe bitkileri deneme alanlarındaki incelemelerde Tarım ve Orman İl Müdürü Atalar’a proje hakkında bilgi verildi.

Kurum Müdürü Mehdi Sümerli

Kurum Müdürü Mehdi Sümerli, “Kurumumuzda TAGEM destekli yürüttüğümüz projelerimiz kapsamında kurulan bahçelerimizde aldığımız sonuçlar gösteriyor ki bölgemizde doğru çeşitler ve yetiştirme teknikleri kullanıldığında meyvecilik alanında başarılı sonuçlar alınıyor. Bölgenin ekolojisine uygun katma değeri yüksek ürünlerin belirlenip üreticilerimize ulaştırılması için bütün personellerimizle seferber olmaya devam edeceğiz. Ülkemizde son yaşadığımız pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunu tekrar görmüş olduk” dedi.

Bölüm Başkanı Murat Kaya

Enstitünün bahçe bitkileri konusunda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirten Bölüm Başkanı Murat Kaya ise, “Kiraz yetiştiriciliğinde genelde hep yüksek rakımlı bölgelerin tercih edildiğini ancak çalışmalarımızın mevcut verileri göz önünde bulundurulduğunda daha düşük rakımlı bölgelerde de kiraz yetiştiriciliğinin mümkün olduğunu ve kaliteli ürün alınabildiği görülmektedir” dedi.

Proje Lideri Kenan Çelik

Proje Lideri Kenan Çelik de, proje kapsamında Adana ve Diyarbakır’da kurulan lokasyonlarda yarı bodur maxma 60 anacı üzerine aşılanmış 17 kiraz çeşidini incelemekte olduklarını belirtti.

Çelik, 2021yılında projenin tamamlanacağını ve sonuçlarını üreticilerle paylaşılacağını, ancak şimdiye kadar yaptıkları tespitlerde bölgeye uyum sağlayan kiraz çeşitlerinin olduğunu ve olumlu verilerin alındığını söyledi. 

Çelik, bölgede kiraz üretiminin yaygınlaştırılmasıyla ülkeyi kiraz ihracatındaki payının artacağını ve ülke ekonomisine katkı sağlanacağını dile getirdi.

Editör: TE Bilişim