Haber Bekir Güneş

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Kendilerine Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi adını veren inisiyatif, "Haklarımız için dayanışmaya" sloganıyla Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi adına Akademisyen Fikret Uyar, hazırlanan metni okudu.

Uyar, “Bize adres olarak OHAL icadı bir komisyon gösteriliyor. Oysa bu kurum sorunları çözmüyor, aksine çoğaltıyor. İşleyişi ve kararları tartışmalı. Adaleti geciktiriyor. Hâlâ değerlendirilmeyi bekleyen 33 bin dosya var. 406 Barış Akademisyeninin ve KESK üyesi 1500 kamu emekçisinin dosyası da bekleyenler arasında. Buradan çıkan hukuksuz kararların mahkemelerce bozulması uzun yıllar alıyor. Sorunlarımız acil demokratik çözümler gerektiriyor” dedi.

Uyar taleplerini de şöyle sıraladı:

1.   “Bu suça ortak olmayacağız!” bildirisinin imzacısı olup KHK ile ihraç edilen, sözleşmesi yenilenmeyen, sözleşmesi feshedilen, istifa etmek ya da emekliye ayrılmak zorunda kalan tüm imzacılar, talepleri halinde ihraç edildikleri kurumlardaki görevlerine geri dönebilmelidir.

2. Araştırma görevlisiyken ihraç edilenlerin güvenceli bir kadroda işe dönüşü sağlanmalıdır. Öğrenimini sürdürenler öğrenim gördükleri kurumlarda görevlendirilmeli, doktorasını bitirenler doctor öğretim görevlisi olarak atanmalıdır. Doçentlik ve Profesörlük koşullarını yerine getirdiği halde kadro ataması askıya alınan  Barış Akademisyenleri hak kazandıkları kadrolarıyla göreve dönmelidir.

3. İşe alımda güvenlik ve arşiv soruşturması şartı, Anayasa'nın 20. Maddesi’nde güvence altına alınan “özel hayata saygı” hakkına müdahaledir.  Buna derhal son verilmelidir.

4. KHK’larla ihraç edilen barış akademisyenlerinin ve kamu emekçilerinin yurttaşlık haklarına yapılan tüm saldırılar ortadan kaldırılmalıdır. Pasaportları derhal geri verilmeli, bütün hak kayıpları tazmin edilmelidir.

5. Hukuk devleti olmanın gereği yerine getirilmeli, OHAL KHK’ları kaldırılmalı, OHAL Komisyonu lağv edilmelidir. Taraf olunan uluslararası antlaşmalara ve hukuk kurallarına uyularak toplumsal barışın önü açılmalıdır.

Haklarımız için diğer kamu emekçileriyle birlikte mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Editör: TE Bilişim