DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Barosu, 8-9 Aralık 2019 tarihlerinde kentin Kayapınar, Bağlar ve Çınar ilçesine bağlı mahallelerde gözaltına alınanların işkence ve kötü muameleye maruz kaldığına dair iddialara ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı.

 İHD binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, işkence ve kötü muamelenin ülkede insan hakları ihlalleri arasında önemli bir yer tuttuğunu belirterek, güvenlik güçlerinin gözetim ve denetimi altındaki yerlerde, yakalama sonrası alıkonulan araçlarda, toplama alanlarında, gözaltı merkezlerinde, cezaevlerinde, askeri kışlalarda işkencenin sürdüğünü iddia etti.

8 Aralık günü kent merkezinde M.Ç. ve M.Ç. isimli kişilerin konutlarına yapılan baskınlarda kapıların kırılması suretiyle içeri girildiğini ve evde bulunanlara darp, küfür, hakaret ve tehditlerde bulunulduğunu üne süren Aydın, şüphelilerin yanı sıra ev halkının tamamının değişken düzeylerde işkence, kötü muamele ve tehditlere maruz kaldığını iddia etti.

 ‘Caydırıcı tedbirler alınmalı’

 Aydın, hükümete Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere riayet etme çağrısında bulunarak, “Bu insanlık dışı uygulamalara derhal son verilmeli, başvuranlar görevlerinden alınmalı ve işlemiş oldukları fiiller nedeniyle haklarında etkili bir yargılama yapılmalıdır.  Başta Cumhuriyet Savcıları olmak üzere tüm adli ve idari mercileri işkence ile etkin ve caydırıcı tedbirler almaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın ise, Kılıçkaya köyünde işkenceye maruz kalan Çiftçi ailesi yapılan görüşme ile köyde yapılan tespit ve incelemeler sonucunda dernek ve baro tarafından hazırlanan raporu okudu.

Editör: TE Bilişim