DİYARBAKIR - Van Balığı’nın neslini korumak, kaçak avlanmasını önlenmek, yasak döneminde satılmaması, doğru tanınması ve tanıtılmasını sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler yapan Van Balığı Gönüllüleri’nin çabalarına belediyelerden destek geldi. Tuşba Belediyesi İskele‘de yapımı tamamlanan balık maketine Van Balığı tabelası asacak. Edremit Belediyesi de Engil Çayı’nın göle döküldüğü, balıkların göç ettiği yerde Van Balığı Göç Gözlem Noktası yapacak.

Van Balığı Platformu adıyla sosyal medyada bir araya gelen, katılımcı sayısı her geçen gün artan Van Balığı Gönüllüleri Merkez Tuşba İlçesi İskele Mahallesi 15 Temmuz Şehitler Parkı’nda yapılan Van Balığı maketi önünde ve Edremit Engil Çayı’nın Van Gölü’ne döküldüğü,  balıkların göç ettiği noktada farkındalık yaratmak amacıyla etkinlik yaptı.

15 Nisan ve 15 Temmuz tarihleri arasında göl kıyısında bulunan tatlı sulara göç ederek, yumurtalarını bırakıp neslini devam ettiren Van Balığı için farklı etkinlikler düzenleyen Van Balığı Gönüllüleri’ne her kesimden yoğun destek geliyor.

Dünya da sadece Van Gölü’nün tuzlu sodalı sularında yaşayabilen sazan balık ailesinden ve endemik bir balık türü olan Van Balığı’nın yaşatılması, korunması, kaçak avlanmaması, satılmaması, yenilmemesi ve doğru tanınması ve tanıtılması için çalışma yürüten Van Balığı Gönüllüleri’ne merkez iki belediyeden destek geldi.

Van balığı tabelası asılacak

Van Balığı Gönüllüleri Tuşba 15 Temmuz Şehitler Parkı’nda bir araya gelerek Van Balığı maketi önünde ve Edremit Engil Çayı üzerinde  “Van balığı değerimizdir” sloganıyla çağrıda bulundular.

Burada gerçekleşen etkinlikte grup adına konuşan Nuran Demirhan, Belediye Başkanı Salih Akman’dan İskele’de belediye tarafından yapılan ve yakında açılışı gerçekleştirilecek balık maketinin tabelasında Van Balığı adının yer almasını dile getirdi.  Sosyal medya üzerinden gönüllülerin talebine yanıt veren Başkan Salih Akman, makete en kısa sürede Van Balığı tabelasının asılacağı sözünü verdi.

Balığı göç gözlem noktası oluşturulacak

Van Balığı Gönüllüleri Tuşba’dan sonra Türkiye’nin önemli sulak alanlarından olan, bir süre önce koruma altına alınan Dönemeç Deltası üzerinde yer alan Dönemeç (Engil) Çayı üzerinde de bir etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinlikte Edremit Belediye Başkanı İsmail Say’dan çayın Van Gölü’ne döküldüğü Van balıkların göç ettiği yerde Van Balığı Gözlem Noktası yapılması talebi gönüllüler adına Tayfun Çiftçi tarafından ifade edildi.

Yapılan çağrıyı karşılıksız bırakmayan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda söz konusu bölgede yaptırdığı inceleme sonrası, Engil Çayı üzerinde Van Balığı Göç Gözlem Noktası yapılması için çalışmaların başlatılacağı müjdesini verdi.

Van’ın değeridir

Platform gönüllülerinden Necmi Beyde ise, Van’ın önemli değeri olan Van Balığı için aktivitelerin devam edeceğini söyledi.

Beyde, “Koronavirüs normalleşme süreci sonrası Van Balığı ile ilgili ses getirecek, dikkatleri Van’a çekecek aktiviteler gerçekleşeceğiz. Öncelikle çabalarımıza katkı sağlayan değerli belediye başkanlarımıza, etkinliklerimize teknik destek veren, her zaman yanımızda olan Vanlı Film yönetmeni, muhteşem çekimler gerçekleştiren Orhan An’a etkinliklere katılan, sosyal medyada paylaşımlar yapan, yanımızda olan tüm gönüllülerimize teşekkür ederiz. Van Balığı Van’ın değeridir, hepimiz sahiplenmeliyiz, korumalıyız” dedi. 

Editör: TE Bilişim