Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Merkez Sur İlçesi’nde kayyum döneminde açılan bir caddeye verdiği İyaz bin Ganem ismini, Doktor İlhan Diken olarak değiştirdi. Söz konusu değişiklik, Valilik tarafından reddedildi ve Belediye’nin caddeye astığı tabelayı kaldırarak, eski tabelayı astı.

İçişleri Bakanlığı'nca kayyum atandığı dönemde, Sur İlçesi’nde açılan bir caddeye İslam orduları Komutanı İyaz bin Ganem'in adı verildi. Yerel seçimlerin ardından belediye yönetimi tekrar HDP'ye geçti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 19 Haziran'da aldığı karar ile İyaz bin Ganem isminin verildiği caddenin adının değiştirilmesi kararı aldı. Meclis, caddenin ismini 5 yıl önce hayatını kaybeden, ‘PKK’ya yardım ve yataklık etmek suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası’ olduğu bildirilen Doktor İlhan Diken'in adını verdi.

Tabela değiştirildi

Diyarbakır Valiliği'nce yapılan tahkikat sonucunda, meclis kararının mevzuat hükümlerine aykırı olduğunu, Diyarbakır'ın İslam ile şereflenmesine vesile olan komutanın adının verildiği caddenin isminin değiştirilerek, PKK/KCK örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan hapis cezası almış bir şahsın adının verilmesinin kamu vicdanını yaralayacak nitelikte bulunduğunu ve kararı reddetti.

Valiliğin isim değişikliğini reddetme kararına rağmen belediye ekipleri, önceki gece saatlerinde İyaz bin Ganem olan caddenin ismini Dr. İlhan Diken olarak değiştirip tabelayı astı. Belediye ekiplerinin caddenin girişine astığı tabela dün sabah saatlerinde Valilik ekipleri tarafından yerinden söküldü.

Valilik tarafından tabelanın sökülmesinin ardından caddeye, İyaz bin Ganem isminin yazıldığı yeni tabela tekrar asıldı. Tabela ile birlikte çevredeki elektrik direklerine de İyaz bin Ganem Caddesi isimli küçük tabelalar yerleştirildi.

Editör: TE Bilişim