1382 yıl önce Bizans esaretinden kurtarılan kentin islam dünyası için taşıdığı öneme  dikkat çeken Beyoğlu, “Şanlı sahabeler ve aziz ecdadımız burayı hem fiziki hem manevi olarak fethederek içinde bulunduğumuz coğrafyanın tamamına motivasyon nedeni olmuştur” dedi.

Hazreti Ömer’in halifeliği döneminde 27 Mayıs 639 tarihinde İyaz Bin Ganem komutasındaki islam orduları  tarafından fethedilen Diyarbakır’ın islam şehri haline gelmesinin üzerinden 1382 yıl geride kalırken,Anadolunun kapılarını islama açan tarihi fethin yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Diyarbakır’ın fethinin islam dünyası için kritik bir öneme sahip olduğunu belirten  Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, islamın 5.haremi şerifi Ulu Cami’yi de barındıran kentin tarihler boyu islama sancaktarlık yaptığının altını çizdi.

“Bu şehirde bereket hiç eksik olmaz”

Beyoğlu, “Diyarbakır, şehri İslam’la tanıştıran sahabelerin izini ve ruhunu taşıyor. 15 asırdır bereketi,merhameti ve misafirperverliği hiç eksik olmaz. Osmanlı döneminde sahabelere duyulan saygıdan dolayı dışarıdan gelenler abdest alır ve şehre öyle adım atarlarmış. Allah’ın izniyle bu şehrin üzerinde İslam’ın mührü ve ezan-i Muhammed-i kıyamete kadar devam edecektir. Bu vesile ile 1382 yıl önce Diyarbakır’ımızı İslam’la şereflendiren sahabe-i kiram efendilerimizi ve  şehitlerimizi rahmetle,minnetle anıyoruz. Onlar,Allah katında en şerefli makam olan şehadete ulaşmışlardır. Allah kendilerinden razı olsun” dedi.

Editör: TE Bilişim