Haber Bekir Güneş

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - HDP Eşgenel Başkanı Sezai Temelli, Diyarbakır’da Sivil Toplum Örgütleri ile Ekonomik Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirdi.

Ekonomi Değerlendirme toplantısına HDP Eşgenel Başkanı Sezai Temelli, HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyyat Ceylan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Meclis Başkanı CelallettinBirtane, DTB, OSB, ve birçok STK temsilcisi katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Kaya, Bölgede sivil toplum ile siyaset ilişkisi,  ortak akıl oluşturmak için çok önemli olduğunu söyledi. Kaya, Sivil toplum ve siyaset ilişkisini doğru bir zemine oturtamadıklarına değinerek, Türkiye’nin demokratikleşmesinde HDP’nin rolünün çok önemli olduğunu ifade etti.

HDP Eşgenel Başkanı Temelli, Diyarbakır ve bölge ölçeğinde neler yapılabileceği konusunda DTSO’nun ve kendilerinin çalışmaları olduğunu ve bu çalışmalar arasında güçlü bir bağın bulunduğunu ifade etti.

Ortak aklın geliştirilmesinin önemine değinen Temelli, “HDP olarak ortak aklın ne denli güçlü olduğunu 31 Mart seçimlerinde gösterdik. HDP’nin stratejisi önemliydi. İstanbul seçimlerinde iptalden sonra yeniden bir yanıt ürettik. İstanbul’da Kürt halkı önemli bir refleks geliştirdi. 23 Haziran sonrasında Türkiye’nin demokrasiye ihtiyacını dile getirmeye devam ettik. Demokrasi olmadan hiçbir sorunumuzu  çözemeyeceğimizi belirttik. Bizde bir demokrasi ittifakı çağrısı yaptık ve bu çağrıya duyarlı yanıt aldık. Artık Türkiye’de ihtiyaç duyulan alanlarda daha çok konuşulduğunu görüyoruz. Kürt meselesinde çözümsüzlüğü dayatarak yol almak mümkün değil. Kürt meselesinin çözümü iktidara bırakılacak bir mesele değil. Tüm toplumsal kesimlerin ittifakı ile yol alınmalıdır” dedi.

Yeni anayasa için çalışma başlattılar

Temelli, yeni bir anayasa için bir çalışma başlattıklarına dikkat çekerek, “Anayasa dediğimiz şey bir toplum sözleşmesidir. Bizde bir çalışma başlattık ve  herkese gidip anlatacağız. Anayasa strateji metnimizi hem yerel hem merkezi anayasa için tüm yapılar kendi içinde tartışmalı ve fikirlerini belirtmeli. İnsanların kendi değerleri ile içinde olduğu yereli kendileri yönettiği bir dünya arzusu var herkesin. Biz radikal demokrasi anlayışına sahibiz. Kurumlara sıkışmayan halk ile tartışan bir demokrasi anlayışı bu. Yargı reformu yeni anayasanın en önemli başlığıdır. Türkiye’de birçok meselenin kronik hale gelmesinin en önemli sebebi kuvvetler ayılığı sorunudur. Bugün cezaevlerinde 5 bin HDP’li, gazeteciler ve akademisyen var. İnsanlar yerinden yurdundan edilmiş. 500 bin insan adli kontrol şartıyla yaşıyor. Sivil topluma bu konularda çok önemli roller düşüyor. Bizler mecliste bunları dile getirdik. Ama meclis vesayet altında. Herkes için uygun düzenlemeler bile HDP’den geldiğinde kabul edilmiyor. Tüm bunlara rağmen meclis kürsüsünü etkin olarak kullanmaya çalışıyoruz. Anayasa çalışması aynı zamanda bir barış mücadelesidir. Yanlış ekonomi politikaları Türkiye’yi yoksullaşmaya ve yoksunlaştırmaya götürüyor. Ekonomi bir yanı ile demokrasi sorunu, bir yanı ile de yanlış iktisadi kararlar nedeniyle kötü gidiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim