DİYARBAKIR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Dicle Üniversitesi Hastaneleri çalışanlarının nöbet ücretlerinin ödenmemesini düzenledikleri basın açıklamasıyla protesto etti. Başhekimlik binası önünde bir araya gelen SES üyeleri, “Emeğimizin sömürülmesini kabul etmiyoruz” pankartını açarak basın açıklaması yaptı.  

 Açıklamada konuşan SES Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, üniversite hastanesinde yaşanan mali sorunlardan dolayı, hastane çalışanlarının nöbet ücretlerinin ödenmediğini belirterek, hastane yönetimine çağrıda bulundu.

 “Başhekimlik mali durumunu gerekçe gösterdi”

Hastane personelleri olarak son zamanlarda ruhsal ve bedensel sağlığı bozacak şartlar altında çalıştıklarını ifade eden Ok, kötü şartların yanında nöbet ücretlerinin de ödenmediğini kaydetti.

Ok, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesine ilişkin başhekimlik ile görüşme yaptıklarını, ancak başhekimlik tarafından, “hastanenin mevcut mali durumu” gerekçe gösterilerek performans ücretleri ve fazla mesai ücretlerinin ödenmeyeceği sonucunun kendilerine iletildiğini söyledi.

 ‘Ameliyatların gecikmesine sebep oluyor’

İdarecilerin her sıkıştıklarında hastanenin mali durumunu gerekçe göstererek sağlık emekçilerinin alın terine göz dikmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Ok, şöyle devam etti: “Mali durum bozuksa bunun suçlusu biz çalışanlar değiliz. Bunun suçlusu, sağlıkta dönüşüm politikaları ve sağlık sistemini yönetenlerdir. Hastane giderlerinin her yıl katlanarak artmasına karşın, sosyal güvenlik kurumunun sağlık uygulama tebliği kapsamında, üniversite hastanelerine yaptığı ödemelerin yıllardır artmaması, hastaneleri borç batağına sürüklemektedir. Hastane bütçesinin, kimi zaman ilaç ve sarf malzeme almaya yetmeyecek durumda olması, hastaların tedavilerinin ve ameliyatlarının gecikmesine sebep olmaktadır.”

“Kamuoyu oluşturalım”

 Hastane yöneticilerine seslenen Ok, “Gelin hastanemizi daha nitelikli bir kurum haline getirip, hastanemizde çalışanların emeğinin karşılığını alması için başta sağlık bakanlığı ve maliye bakanlığı olmak üzere yetkili mercilere baskı kuralım ve kamuoyu oluşturalım” diyerek taleplerini sıraladı.

 ‘Nöbet farkı düzenli olarak yatırılsın’

 Hastaneden alacaklı oldukları geçmiş dönemlere ait tüm ücretlerin bir an önce ödenmesini isteyen Ok, “Haklarımız olan nöbet ücretlerinin, yoğun bakım nöbeti farklarının düzenli olarak yatırılmasını, döner sermaye ve performans ek ödemelerinin düzenli olarak ödenmesini, hastanenin mali durumunun gerekçe gösterilerek ücretlerimizde herhangi bir kesinti yapılmamasını istiyoruz. Herkesin iş güvencesinin olduğu yaşanabilir bir gelirimizin sabit olduğu ve aldığımız tüm ek ödemelerimizin emekliliğe yansıtılmasını istiyoruz” dedi.

“Grev dahil tüm hakları kullanacağız”

 Sıraladıkları taleplerin kabul edilmemesi durumunda gerekirse grev başlatacaklarını vurgulayan Ok, talepler kabul edilene kadar mücadelelerinin devam edeceğini dile getirdi.

Editör: TE Bilişim