Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, Hüsrev Paşa Camii, Surp Giragos, Ermeni Protestan, Ermeni Katolik Kiliseleri ile Papaz Evi’ni ve Ulu Camii, Yazma Eserler Müzesini ziyaret etti, 8 asırlık Zinciriye Medresesinde incelemelerde bulundu.

Göreve başladığı günden bu yana şehrin tarihi ilçesi Sur’un, çekim merkezi olması adına çalışmalarına aralıksız devam eden Vali Karaloğlu, ilçenin hem tarihi yerlerini inceledi hem de tarihi ve kültürel dokunun korunmasına yönelik yetkililerle istişarelerde bulundu.

Vali Karaloğlu, 8 asırlık medreseyi ziyaret etti

Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan ile Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen’in de incelemeler boyunca eşlik ettiği Vali Karaloğlu, ilk olarak 1198 yılında Eyyubi hükümdarı Melik Salih Necmeddin döneminde yapılan ve kendine has mimari yapısıyla yüzyıllarca eğitim merkezi olan Zinciriye Medresesini ziyaret etti.

Burada yetkililerden bilgi alan Vali Karaloğlu, medrese yetkililerinden medresenin ilim merkezi özelliğinin korunması, hattatlık kursu gibi İslam kültürüne yönelik birçok kursun düzenlenmesini ve gençlere araştırmalar yapabilecekleri belli bölümler ayrılmasını istedi.

Tarihi ibadethanelere inceleme

Ardından beraberindekilerle birlikte Ulu Camii’yi ve içerisinde yer alan Yazma Eserler Müzesini ziyaret eden Vali Karaloğlu incelemelerinin sonrasında Sur esnafıyla sohbet etti.

İşyerlerini tek tek ziyaret eden Vali Karaloğlu, özellikle pandeminin esnaf üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin giderilmesine yönelik esnafın taleplerini dinledi ve her zaman esnafın ve vatandaşın yanında olduğunu belirterek önerilerde bulundu. Vali Karaloğlu, hafta sonu yoğun bir şekilde ziyaret edilen Sur esnafına hayırlı işler diledi.

Daha sonra her noktası ayrı bir tarih olan Sur’daki incelemelerine Dört Ayaklı Minare ziyareti ile devam eden Vali Karaloğlu, 1500 yılında Akkoyunlu Kasım Bey tarafından yaptırılan tarihi minare hakkında yetkililerden bilgi aldıktan sonra sadece tarihi ile değil kültürlerin birleşme noktası olmasıyla da önem arz eden Diyarbakır’daki, 1515-1518 yılları arasında  inşa edilen, 1880 yılında tamamen yandıktan sonra aynı yerde 1883 yılında yeniden yapılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, 19. yüzyılda inşa edilen Ermeni Katolik Kilisesi ve Ermeni Protestan Kiliseleri ile Papaz Evini ve Hüsrev Paşa Camiini ziyaret etti.

İçerisinde barındırdığı farklı din ve kültürlere ev sahipliği yapan Diyarbakır’daki tarihi ibadethanelerde devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Karaloğlu, yetkililerden gerekli çalışmaların hızla tamamlanarak ibadethanelerin vatandaşın hizmetine sunulmasını istedi.

Editör: TE Bilişim