Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin Canlı Hayvan Borsası’nda yürüttüğü düzenleme ve iyileştirme çalışmalarını yerinde inceleyerek hayvan borsasının 6 Temmuz Pazartesi günü vatandaşların hizmetine açılacağını açıkladı.

Vali Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin Canlı Hayvan Borsası’nda yürüttüğü düzenleme ve iyileştirme çalışmalarını denetledi. Birim amirlerinden yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi alan Karaloğlu, alanı gezerek inceledi.

Karaloğlu’na Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan ve daire başkanları, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, İl Tarım Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve birim amirleri eşlik etti. Alanda vatandaşlarla da görüşen Karaloğlu, Canlı Hayvan Borsası’na yönelik sorun ve taleplerini dinledi.

İncelemenin ardından açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle Türkiye'de hayvan pazarlarının kapatıldığını hatırlatarak, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin şu anda üzerinde bulunduğunuz Canlı Hayvan Borsası da Covid dolayısı ile hizmetlerini ara vermişti. Biz bunu fırsata çevirmek için Canlı Hayvan Borsası’nda var olan sorunları çözebilmek adına bir tamirat bir tadilat işi başlatıldı. Canlı Hayvan Borsası’nda ve bugün yapılan işleri yerinde incelemek, hem Diyarbakır Ticaret Borsamızla hem Büyükşehirde çalışan Daire Başkanlarımızla hem Tarım İl Müdürlüğümüz ile yeni sistemi nasıl çalıştıracağımızla ilgili yerinde görmek, incelemede bulunmak üzere buradayız” dedi.

‘Her giren araç dezenfeksiyon tünellerinde ilaçlanarak borsaya alınacak’

“Canlı Hayvan Borsası’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli borsası olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, “Sadece Diyarbakır'a değil çevre illerden ilçelerden insanların gelip hayvanını değerlendirdiği, borsaya sunduğu bir alan. Diyarbakır canlı hayvan, hayvancılık sektörü bakımından Türkiye'nin önemli vilayetlerinden bir tanesi. Şu anda 2 milyon civarında küçükbaş hayvan varlığımız, 750 bin büyükbaş hayvan varlığımız var. Çevreyi, çevre illeri de buna dahil ettiğiniz de bölgenin önemli bir hayvan üretim merkezi, canlı hayvan üretim merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Onun için bölgedeki canlı hayvan borsaları önemli. Bunların düzenli işlemesi önemli, burada yapılan işlemlerin kayıt altına alınması, ülkenin ekonomik varlıklarının kayıt altına alınması açısından önemli. Gördüğünüz alanda birçok yenilik yapıldı, eskiden tek kapıdan girilip çıkılıyordu, işler birbirine karışıyordu, hayvan pazarına dışarıdan hastalık taşınma riski vardı. Şimdi yeni bir giriş noktası yapıldı. Her giren araç dezenfeksiyon tünellerinde ilaçlanarak dezenfekte edilerek borsa alanına alınmış olacak. İçeride farklı tesislerimiz var; hayvan otelleri var, ahırları var, inşallah açıldığında eskiye göre daha iyi hizmet verebilecek kayıp kaçağın daha az olduğu önemli bir hayvan borsası haline dönüşmüş olacak” şeklinde konuştu.

‘Diyarbakır’ın ihtiyaçlarına uygun 300 dönümlük yeni borsa kurulacak’

Canlı Hayvan Borsası’nın 125 dönümlük bir alan üzerine kurulu olduğunu belirten Vali Karaloğlu, şunları söyledi:

“Yeterli bir alan değil aslında. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında yeni bir alanla ilgili çalışma yapmış. Şu anda 300 dönümlük yeni bir alan da mera vasfından çıkarıldı, şu an hazineden Büyükşehir'e geçiş işlemleri devam ediyor. İnşallah o yeni alan üzerinde daha geniş daha ferah bir alanda bölgenin ve Diyarbakır’ın ihtiyaçlarına, çiftçimizin, hayvan üreticimizin ihtiyaçlarına çok güzel hizmet verebilecek yeni bir hayvan borsasını da önümüzdeki dönemde yapmış olacağız. Şu anda üzerinde bulunduğumuz borsa da yeni borsa yapılıp hizmete girinceye kadar hizmet vermeye devam edecek”.

‘6 Temmuz’da yeniden hizmete başlayacak’

Çalışmaları Diyarbakır Ticaret Borsası’yla birlikte yürüteceklerini açıklayan Vali Karaloğlu, “Onlarla da bu işi tartışacağız bu işi daha mükemmel nasıl yapabiliriz, çiftçimizin malını daha yüksek fiyatla daha ederinde nasıl değerlendirebiliriz noktasını da onlar ile çalışmış olacağız. İnşallah 6 Temmuz Pazartesi günü güneş doğumu ile beraber Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Borsası yeniden hizmete başlamış olacak. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim