Bekir GÜNEŞ/ÖZEL HABER

Güneydoğu Ekspres - Geçtiğimiz yıllarda Ramazan Bayramı'nın yaklaşması ile birlikte Diyarbakır cıvıl cıvıl olurdu. Herkeste büyük bir telaş başlar özelikle bayram alışverişleri ile esnafın da yüzü gülerdi. Ancak bu yıl ülkedeki ekonomik sıkıntılar Diyarbakır’ı da  çok ciddi olumsuz etkiledi. Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Gaziler Caddesi ve Çarşiya Şewiti’deki  (Yanık Çarşı) esnafı bu yıl beklenen kalabalık ve ilgiyi görmezken, Diyarbakır Otogarı'nda ise her yıl olduğu gibi biletler neredeyse tükendi.

Diyarbakır’da gazetemize konuşan esnaf da bayram hazırlıkları için alışverişe çıkanlar da ekonomiden dert yandı. Alışveriş'e çıkan Diyarbakırlılar her şeyin çok pahalı olduğunu ve sadece bakmakla yetindiklerini söylerken, esnaf ise ilk defa böyle bir durum ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Esnaf masrafını çıkaramıyor

Diyarbakır’ın Gaziler Caddesi üzerine tezgahını kuran genç bir esnaf olan Ali Yılma, bu bayram öncesinin de çok kötü geçtiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Bu bayram diğer bayramlara göre çok kötü. Sabahtan beri buradayım daha 30 TL kazanmadım. Sabah 7'den beri buradayım perişan olduk artık bu esnafa bir çare bulsunlar. Biraz kazanalım diye artık sokakta yatıyoruz.”  dedi

Yıllardır bayram önceleri Gaziler Caddesi’nde tezgah kuran başka bir esnaf ise, bu yıl büyük bir zararda olduklarını ve bu şekilde giderse zararla bayramı kapatacaklarını belirtti.

Başka bir esnaf ise önceki bayramlarda büyük bir yoğunluk olduğunu ancak bu bayramda çarşının bomboş olduğunu vurgulayarak, "Ne bayramı ne hali abi. Ne iş var ne bir şey var. Eskiden buradan çarşının başına kadar kalabalıktan yürüyemezdiniz. Şimdi hiç kimse yok. Yüz kilo kiraz almışız daha 2-3 kilo satmışız. İnsanlarda para yok. Bitti paraların hepsi. Şuanda aldığımız ürünleri satamıyoruz elimizde kalıyor. Yevmiyemiz  de çıkmıyor valla” ifadelerinde bulundu.

Otobüslerde yer kalmadı

Diyarbakır Otogarı'nda ise durum önceki yıllardan farklı değil. Bilet fiyatlarının bayram nedeniyle 20-30 TL artırılmasına rağmen günler öncesinden biletler tükendi. Birçok firma çıkardığı ek seferlerin de tükendiğini söylüyor.

Otobüs firmalarının temsilcileri biletlerin tükendiğini ve yolcuların artık başka alternatifler bulması gerektiğini söylüyor.

Otobüs firmasının yetkilisi Halis Çırak, özelikle İstanbul, Ankara ve güney tatil merkezlerine yönelik en fazla talebin olduğunu belirtti.

Yolcular ise hem biletlerin pahalılığından hem de otobüslerin sınırlı olmasından şikayetçi. O yolculardan biri olan Şeyhmus Ülger, "Yeterince otobüsler yok. Uçak biletleri uçmuş yine. Devletimizden bu konuda destek bekliyoruz. Bu böyle gitmeyecek. Çok mağduruz ek seferler istiyoruz. Bilet fiyatlarının düşmesini istiyoruz” dedi.

Bayram ve bayram sonrası otobüsler dolu

Van Gölü firmasının yetkilisi Mustafa Talmaz ise ek seferlere ilişkin ellerinden gelen imkanları kullandıklarını ancak kendilerinin de yapacağı bir şeyin olmadığını söyledi. Talmaz, bayram öncesi, bayramda ve bayram sonrası otobüslerinin dolu olduğunu vurguladı.

Özlem Diyarbakır otobüs yetkilisi Selahattin Çiçek ise, insanların artık yer bulamama umuduyla otogarlara gelmediğini ve bu nedenle yoğunluğun olmadığını söyledi.

önceden önlemlerini aldıklarını belirten Doğuşlar Birliği'nin sahibi Zülküf Akın ise, birçok bayramda yoğunluğun olduğunu ve 9 günlük bayram tatili nedeniyle de ek seferlerle yolcuların mağdur edilmediğini söyledi.

Editör: TE Bilişim