CHP’nin yeni seçtiği Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, Mesleki Eğitim Merkezlerine (MESEM) giden öğrencilerin sayısı üzerinden devlete ve iktidara sert sözlerle yüklendi. Atik, Diyarbakır’da MESEM’e giden öğrenci sayısının 12 bin olduğunu ve Türkiye genelinde de bu sayının 160 binden 700 bine çıktığını belirterek devletin bu çocukları köle gibi kullandığını ileri sürdü.

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, Mesleki Eğitim Merkezlerine (MESEM) giden öğrencilere dair sert açıklamalarda bulundu. MESEM’e giden öğrenci sayısındaki artışa vurgu yapan Atik, 160 binden 700 bine çıktığını belirtti.

Diyarbakır CHP Basın Birimi tarafından Abdullah Atik imzalı yayımlanan açıklama şöyle:

“Bugün ülkedeki gelir dağılımı adaletsizliği ve düşük ücrete mahkum edilen yüzbinlerce aile çocuklarını eğitimden aldığını görüyoruz. Birçok öğrencimiz, yaşanan ekonomik kriz, sağlıklı beslenme olanaklarının olmayışı ve piyasacı eğitim anlayışı yüzünden, örgün eğitimin dışına çıkmış durumda. CHP’nin verilerine göre en az 1 milyon 738 bin 198′ çocuğumuz açık öğretim kurumlarında eğitim görüyor. Bu çocuklardan 916 bin 203’ünü erkek, 821 bin 995’ini kız çocuklarımız oluşturuyor. Bu çocukların okula gitmeyip, evlerinde güven içinde oturduklarını mı sanıyorsunuz? Hayır, bu çocuklar işgücüne katılıyor ve çok zor şartlar altında çalışmaya mahkum ediliyor.

Bu program özü itibarıyla işverene destek amacıyla yürütülüyor. 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencileri bu kapsamda asgari ücretin yüzde 30’u, 12’nci sınıf öğrencileri ise asgari ücretin yüzde 50’si kadar ücret alıyor. Bugün Türkiye’de aileleri geçim sıkıntısı çektiği için MESEM’e kayıt yaptırmak zorunda kalan öğrenci sayısı, kabul edilemez düzeye ulaşmış durumda. 2020-2021 eğitim yılında sadece 160 bin olan MESEM’e kayıtlı öğrenci sayısı, 2021-2022 döneminde 700 bini geçmiştir. Sadece bir yıl içinde öğrenci sayısının yarım milyondan fazla artması dahi halkımızın nasıl yoksullaştığını ortaya koymaktadır.

Bu fiilen devlet eliyle çocuklarımızın örgün eğitim dışına çıkarılması ve çocuk işçi haline getirilmesidir. Diyarbakır’ımızda da durum ülke genelinden farksız değil. Bu yılın başındaki verilere göre bugün kent genelinde en az 34 alan ve 184 meslek dalında eğitimin verildiği 63 MESEM’de 12 bin dolayında çocuğumuz kayıtlıdır. Yetkililer bu sayıyı 20 bine çıkarmayı hedeflediğini belirtmektedir. Çözüm devlete ve işverene köle çocuk yetiştirmek olmamalıdır. Çocuklar güven içinde okullarına devam etmeli, işverenin insan ihtiyacı daha insani ve akılcı yöntemlerle giderilmelidir Bu çocuklar devletin köleleri olmamalıdır” (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim