Çin’de paleontologlar, 146 bin yıl önce yaşamış bir insan türünün keşfedildiğini açıkladı. Bilim dünyası ise, buluşun yeni bir insan türü olmadığını belirtiyor.

Çinli paleontologlar yeni insan türünü “Homo longi-ejderha insan” olarak isimlendirildiğini de belirtti. Ancak, bilim insanları, bu keşfin yeni bir insan türünden ziyade Denisova insanına ait kalıntı olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Çinli paleontologlar, 90 yıl önce bulunan bir kafa tasının “Homo longi-ejderha insan” türüne ait olduğunu duyurdu.

Orta Pleistosen jeolojik dönemde yaşamış “ejderha insan”ın 146 bin yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor. The Innovation dergisine buluşlarına ilişkin yazan Qiang Ji “Ejderha insan, insanlara Neandertallerden daha yakındı” değerlendirmesinde bulundu.

Bu teori bilim dünyasında görüş birliğine sağlamamış olsa bile Çinlilerin üzerine araştırma yaptığı kafa tasının insanlık soy ağacında Çinlilerin verdiği derecede önemli olmadığını belirtiyor. Ejderha insanın yeni bir insan türü olduğu yönündeki değerlendirmelerin de tartışmalık olduğunu kaydediyor.

Science dergisi ise Çinlilerin üzerinde inceleme yaptığı kafatasıyı “Harika” olarak nitelendiriyor. Dergi, bulunan cesedin bilim insanlarının yaptığı DNA testlerinde bulduğu Denisova insanına ait olabileceği bilgisini paylaşıyor.

Paleoantropolog Jean-Jacques Hublin, “Harika bir kafa tası. Bence Denisova insanına ait bulunmuş en güzel kafa tası olduğunu” söyledi.

Kemikler 90 yıl önce Çin’in Japonya’nın işgali altındaki Harbin bölgesindeki Songhua nehri üzerinde köprü inşaatı yapılırken bulundu. Bölgedeki Japon askerler Çinli bir kişiyi çalıştırırken, Japon askerlerin görmediği anda kafatasını bulduğu hatırlatıyor.

Çinli işçi kafatasını bir beze sararak, bir kuyuya saklamıştı. Kafatası bilim insanlarına söz konusu işçinin torunları tarafından verilmişti. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim