İhsan  Yılmaz / Özel Haber

Güneydoğu Ekspres -Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Uzman Ziraat Mühendisi Mehmet Sabri Miroğlu, çiftçilere uyarılarda bulundu. Miroğlu, “Bol ürün için; öncelikle doğru gübre veya ilacı, doğru zamanda, önerilen dozda ve doğru şekilde kullanın. Aşırı ilaç, insan ve çevre sağlığını bozar; aşırı su bitkileri strese sokar, çeşitli hastalık ve zararlılara neden olur; aşırı gübre ise hem cebimizi yakar hem de toprağı kirletir” dedi.

Miroğlu, “Tarım alanlarında kullanılan ilaçlar bir çeşit kimyasaldır. Bu ilaçların aşırı bilinçsizce kullanılması insan sağlığının yanında; arılara, kuşlara, balıklara kısacası tüm çevreye zarar vermektedir. Bu nedenle tarım ilaçları sadece gerektiği durumlarda kullanılmalı,  kullanırken de uzmanına danışmadan ve etiketini okumadan kullanmamalıyız” diye konuştu.

Bilinçli üretici olmalıyız!

Uzman Ziraat Mühendisi Mehmet Sabri Miroğlu, “Unutmayalım bitkilerimizi hastalık, zararlı böcek ve yabancı otlardan korumak hem kolay, hem daha az masraflıdır. Tarlaya hastalık ve zararlı böcekler girdikten sonra yapılan işlemler hem zor, hem de çok masraflı olmaktadır. Bunun için üretici her şeyden önce zamanında tedbirini almalıdır. Yapacağı iş ve işlemler hakkında araştırmalar yapmalı, ilgili yerlerden bilgi almalı ve her işini bilinçli bir şekilde yapmalıdır” uyarısında bulundu.

Kimyasal mücadele son çaredir!

Miroğlu, “Kimyasal mücadele yerine Entegre Mücadele yapılmalıdır. Öncelikle kültürel önlemleri alın, fiziksel ve mekanik mücadele yapın, biyoteknik ve biyolojik mücadele yöntemlerinden yararlanın. Eğer bütün bu yöntemler çare olmadıysa en son kimyasal Mücadele yapın” önerisinde bulundu.

 Modern sulama sistemlerini kullanın!

Miroğlu konuşmasının devamında şöyle dedi:

“Salma (vahşi) sulama ve karık sulama hem toprağı yıkar hem de daha maliyetlidir. Ayrıca bitkilerde hastalıklara davetiye çıkarır. Sürdürülebilir tarım için modern imkânları kullanmak şarttır. Modern sulama sistemleri demek sudan, gübreden ve ilaçtan tasarruf etmek demektir.  Örneğin sebze alanlarında damla sulama sisteminin kullanılması ile sudan tasarruf sağlandığı gibi bitkilere verilecek gübrenin uygun dozda ve bitki köklerine temas ederek daha iyi yarar sağlamaktadır.”

Toprağınıza her yıl yanmış hayvan gübresini mutlaka atın!

Sağlıklı bir gübreleme için toprak analizinin şart olduğuna dikkat çeken Uzman Ziraat Mühendisi Mehmet Sabri Miroğlu şunları belirtti:  “Toprak analizi ile toprağımızın asıl ihtiyacı belirlenerek doğru miktardaki gübreyi doğru zamanda vererek istediğimiz sonucu elde edebiliriz. Mümkün olduğunca öncelikli olarak iyi yanmış çiftlik gübresi, kompost gübreler ve yeşil gübreleri kullanmak daha sürdürülebilir, düşük maliyetli ve de sağlıklı olacaktır. Hayvan gübresi toprağın su tutma kabiliyetini, biyolojik aktivitesini ve organik maddesini artırır. Toprağı iyileştiren bu gübreler her yıl mutlaka verilmelidir”.

Tarım ve orman müdürlüklerine başvurun!

Miroğlu Çiftçilere, “Nasıl ki hastalandığımızda eczaneye değil de hastaneye gidiyorsak; tarlamızda veya bahçemizde de bir sorunla karşılaştığımızda öncelikle il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurmamız gerekir. Tarlanızı düzenli olarak her hafta kontrol edin ve gördüğünüz küçük bir sorunda vakit kaybetmeden yanınıza birkaç bitki örneği alarak; tarım ve orman müdürlüklerine, araştırma kuruluşlarına veya ziraat fakültelerine başvurunuz” çağrısında bulundu.

Dikkat!

Miroğlu, “Son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri, bölgemizde artan baraj sayıları ve uzmanına danışmadan  bilinçsizce kullanılan kimyasal ilaçlar nedeniyle çeşitli hastalıklar ile yaprakbiti, kırmızı örümcek ve thrips gibi zararlı böcek popülasyonları artmıştır. Başarılı bir mücadele için zamanında müdahale oldukça önem arz eder.  Bu yüzden iş işten geçmeden yani tarlamızı hastalık ve böcekler istila etmeden önce müdahaleyi zamanında yapmalıyız” uyarısında bulundu.

Başarılı bir mücadele için öneriler!

 Miroğlu son olarak şu önerilerde bulundu: “Başarılı bir mücadelede için bunları yapmak hem sağlıklı hem de ucuz. Suyu gereken miktarda ve zamanda vermek, aşırı sulama ve gübrelemeden kaçınmak, bahçenizin etrafına süs bitkileri dikmek, sağlıklı bitkilerden tohum elde etmek, yani temiz tohum ve fide kullanmak, dayanıklı uygun çeşidi seçmek, tarlayı yabancı otlardan temizlemek, sık dikimden kaçınmak, faydalı böcekleri korumak, budama ve bakım işlemlerini zamanında yapmak, bahçe ekipmanlarını sıkça dezenfekte etmek, yere dökülmüş kurtlu ve çürük meyveler ile hastalıklı bitki artıklarını yok etmek, aynı yere üst üste aynı ürünü ekmemek gibi önlemlere öncelik verilmelidir.”

Editör: TE Bilişim