DİYARBAKIR - Son yılların en yüksek derecelerine ulaşıp, kuraklığa neden olan yaz sıcakları üzüm bağlarını da vurdu. Bölgenin bazı kentlerinde sıcak havalardan kaynaklı üzüm salkımlarının gelişmemesi, bağların yanması nedeniyle üreticiler bu yıl bekledikleri verimi alamadı. Sadece dağlık bölgelerdeki bağlar kısmen üzüm tuttu.

 Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin dağlık bölgesinde bulunan Eskar (Yaylak) Mahallesi’ndeki bağlarda üzüm tutmasıyla birlikte bağ bozumu mevsimi başladı.

 Bağlardan toplanan üzümlerden elde edilen şire, kazanlarda kaynatılıp bulamaca dönüştürüldükten sonra damlarda kadınların emeğiyle çarşaflara dökülüyor. Bulamacı çarşafların üzerinde ince bir işçilikte dağıtan kadınlar, bir gün boyunca güneşte kuruttukları pestili daha sonra çarşaflardan ayırarak kez çekilen halatlara asıyor. İyice kuruyan pestiller, katlanarak kışın tüketilmek üzere kaldırılıyor.

 BAĞ BOZUMU İŞÇİLİĞİ AĞIR

 Bağ bozumunda çalışanlar, yaban domuzları nedeniyle üzümleri bazen tam yetişmeden kesmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Bazıları ise bağlarının evlerinden uzak olmasından kaynaklı topladıkları üzümleri engebeli arazide taşımakta çok zorlandıklarından yakındı.

 Yaban domuzlarının çoğu zaman üzümleri yiyerek bağlarına zarar verdiğini ifade eden emekçiler, burada bağ bozumu işçiliğinin ağır olduğunu, bu nedenle çalışma sırasında birçok kişiye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

 El birliğiyle çalıştıklarını kaydeden emekçiler, üzüm şiresinden çoğu pestil ile cevizli sucuk ve pekmez yaparak ihtiyaçları doğrultusunda tükettiklerini söyledi. (M.A)

Editör: TE Bilişim