Haber Bekir Güneş

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Diyarbakır İl Müdürlüğü, kış mevsiminde kayıt dışı elektrik kullanımının yoğun olduğu, hizmet verdikleri altı kentte kayıp-kaçak oranının yüzde 86 olduğunu iddia etti. Bu iddiaya tepki gösteren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu, DEDAŞ’ın bölge halkının tümünü töhmet altında bıraktığın söyledi.

DEDAŞ’ın kayıp-kaçak oranını yüksek göstererek kendi beceriksizliğinin bedelini bölge halkına kestiğini söyleyen DTSO Yönetim Kurulu, “DEDAŞ basına yansıtmış olduğu bu rakamın gerçekçi bir rakam olmadığını bilmektedir. Kendi beceriksizliğini örtmenin ötesinde kayıp-kaçak oranını yüksek göstererek hem vatandaştan kayıp-kaçak bedeli tahsil etmekte, hem de devletten haksız yere kayıp-kaçak bedeli almanın zeminini oluşturmaya çalışmaktadır” ifadesinde bulundu.

DTSO yaptığı açıklamada, “Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Diyarbakır İl Müdürlüğü tarafından basına servis edilen bilgilere göre kış mevsiminde kayıt dışı elektrik kullanımının yoğun olduğu, hizmet verdikleri altı kentte kayıp-kaçak oranının yüzde 86 olduğunu bildirdi. DEDAŞ tarafından yapılan bu açıklama bölge halkının tümünü töhmet altında bırakan, yanlış ve manipülatif bir bilgiden ibarettir” dedi.

“DEDAŞ’ın rakamları gerçeği yansıtmıyor”

Kayıp ve kaçakları önlemek, kesintisiz ve ucuz enerji temini amacıyla TEDAŞ’ın özelleştirildiğini hatırlatan DTSO Yönetim Kurulu şunları söyledi:

“Özelleştirme öncesi EPDK tarafından her bölge için kayıp ve kaçak hedefleri belirlenmiştir. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) bölgesi için 2010 yılı hedefi yüzde 36,27, 2013 yılı hedefi ise 42,06 olarak belirlenmişti.

DEDAŞ 28 Haziran 2013 tarihinde TEDAŞ’tan bölgeyi devraldığında bölgedeki kayıp-kaçak oranı yüzde 73 idi. DEDAŞ 2015 yılında bu oranı yüzde 45’e düşürüleceğini ifade etmişti. Ancak, bu süreçte hiçbir önleyici ve iyileştirici tedbir almadan, bölgede kayıp-kaçak oranının yüzde 86 gibi çok yüksek bir seviyede gerçekleştiğini ileri sürmek kabul edilebilir bir durum değil. DEDAŞ bu yaklaşımı ile kendi istismarını ve beceriksizliğini örtmenin kaygısı ile hareket etmekte, bir yandan bölge halkını karalarken, öte yandan hileli bir beyanla devletten kayıp-kaçak bedeli tahsil etmeyi hedeflemektedir.

DEDAŞ basına yansıtmış olduğu bu rakamın gerçekçi bir rakam olmadığını bilmektedir. Kendi beceriksizliğini örtmenin ötesinde kayıp-kaçak oranını yüksek göstererek hem vatandaştan kayıp-kaçak bedeli tahsil etmekte, hem de devletten haksız yere kayıp-kaçak bedeli almanın zeminini oluşturmaya çalışmaktadır.”

“Kimi abonelere tüketimlerinin çok üzerinde faturalandırma yapılıyor”

 “DEDAŞ bölgeye enerji dağıtımı yaparken en önemli görevlerinden biri olan enerji nakil hatlarının modernizasyonunu yapmamıştır” diyen DTSO, “Enerji nakil hatlarının yetersizliği, eski ve küçük çaplı trafolar ile bölgeye hizmet vermeye çalışmanın doğal sonucu olarak bölge halkı sürekli enerji kesintilerine maruz bırakılmaktadır. Odamız tarafından yapılan araştırmalarda en iyi ve en dayanıklı iletken olan bakır tel yerine daha ucuz olan alüminyum kabloların kullanıldığı, eski ve yetersiz olan trafo, elektrik panosu ve enerji nakil hatlarının yenilenmediği, kimi abonelere aylık ortalama tüketimlerinin çok üzerinde faturalandırmaların yapıldığı tespit edilmiştir. Bütün bu gerçeklikler ortada dururken, DEDAŞ’ı bölge halkını sürekli olarak suçlayıcı ve rencide edici beyanlardan kaçınmaya, Enerji Bakanlığı ve EPDK’nın DEDAŞ Bölge Müdürlüğü’nü denetleyerek, keyfi ve haksız uygulamalarına son vermeye davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim