Haber / Faraç Çobanoğlu 

Mardin’in Derik İlçe Ziraat Odası, ilçenin tarımsal sorunlarını tespiti ve çözümü ile ilgili olarak yürüttüğü çalışmalar bir rapor şeklinde kamuoyu ile paylaşıldı.

Derik Ziraat Odası Başkanı Faruk Temelli, ilçenin tarım ve hayvancılık sorunlarını ve bu sorunlara dönük çözüm önerileri konusunda oda olarak sürekli çalıştıklarını kaydetti.

Başkan Temelli çalışmalarını bilimsel yöntemlerle yaptıklarını ve konunun uzmanları olan mühendis ve veterinerlerle çalıştıklarını ifade ederek bu gibi çalışmalarla çiftçilerimizin yanında olduklarını açıkladı.

 “Tarımsal sorunları ve çözüm önerileri”

Temelli, Ziraat Bankası’nın Tarımsal Üretime Sağladığı Kredinin Faiz Oranının Artması, Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Tüketim Bedelinin Desteklenmesi, Alım Garantili Alternatif Ürünlere Teşvik Verilmesi, Arazi Toplulaştırılmasından Doğan Sorunlar, Mısır Bitkisinde Uygulanan Su Kısıtı, Tarımsal destekleme Modelinin Değiştirilmesi gibi başlıklarda sorunlar tespit ettiklerini vurguladı.

Çiftçilerin hali hazırda elektrik sorunu yaşadığını belirten Temelli raporlarında; “Tarımsal Sulama Abone Grubuna dahil üreticilerin 2018 yılında elektrik faturalarının yüzde 35’ini üreticilerin ödemesi koşulu ile geri kalan yüzde 65’ini Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından  destekleme bütçesinden ödenmesini içermektedir. Ancak bu destekleme 2021 yılında yüzde 35 indirilmiştir, sulama suyu kullanan üreticiler elektrik faturalarını ödeyemez duruma gelmiştir. Üreticilerimiz sulama gerektiren pamuk, Mısır ve soya ekiminden elektrik faturalarını ödeyemedikleri için çoğunlukla vazgeçmiş durumdadır ve milli ekonomiye zararı büyüktür bu sebeple talebimiz bu destekleme modelinin GAP Sulama Göleti kullanıma açılıncaya kadar tekrarda yüzde 65 e çıkarılmasıdır” tespitlerde bulundu. 

Ayrıca GAP Sulama Göletine kadar yapımı tamamlana sulama kanallarına suyun verilmesi ve çiftçilerin kullanıma sunulmasını talep ettiklerini belirten Temelli,  açık sulama sistemi olan baraj ve göletlerin kapalı sulama sistemi geçmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim