Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu başkanlığında toplanan DESOB yönetim kurulu üyeleri; toplantıda DESOB’a bağlı esnaf ve sanatkarların koronavirüs (Covid-19) ile ilgili tedbirler ve çözüm önerileri görüşüldü. DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, toplantı sonrası hazırladıkları durum raporunu açıkladı.

 

Hazırladıkları raporu ilgili bakanlıklar,  Diyarbakır Valiliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’na ilettiklerini belirten Ebedinoğlu, koronavirüs kapsamında raporda belirttikleri önerilerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

 Ekonominin temel taşı olan esnaf ve sanatkarların Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin, Diyarbakır genelinde ise 8 bin esnafın işyerleri Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklar tarafından alınan önlemler kapsamında kapatıldığını hatırlatan Ebedinoğlu, “Bu nedenle, ülke genelinde aileleri ile birlikte 10 milyona ulaşan camiaya sunulan desteklerin devamlılığı büyük önem arz etmektedir. Esnaf ve sanatkarlar için bu zamana kadar açıklanan destekler, bu desteklerin yeniden düzenlenmesi ve yeni destek önerileri toplantılarımızın temelini oluşturmaktadır” dedi.

Ebedinoğlu, rapor da yer alan önerileri şöyle sıraladı:

“1. Tüm kayıtlı üyelerimize Türkiye Halk Bankası tarafından verilen ve yetersiz olduğu tespit edilen 25.000- TL kredi ve 25.000-TL limitli işletme kartının geri ödemelerinin 1 yıl süre ile ertelenmesi ve bu erteleme dolayısı ile faiz işletilmemesi gerekmektedir.

2. Esnaf ve sanatkarlarımızın kendilerine sunulan kredi imkanından faydalanabilmesi için sicil affının acilen hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.

3. Alınan önlemler çerçevesinde faaliyetleri durdurulan esnaf ve sanatkar işletmelerinde çalıştırılan sigortalı işçilere 3 ay boyunca verilecek kısa çalışma ödeneğinden faydalanmanın önündeki prosedürlerin kolaylaştırılması gerekmektedir.

4. Alınan önlemler kapsamında işyerleri kapatılan esnaf ve sanatkarlara 3 ay süre ile en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması sağlanmalıdır.

5. Geçmiş 3 aylık ortalama fatura tutarları doğrultusunda belirleneceği belirtilen elektrik, su ve doğalgaz faturaları en az 3 ay süre ile tahsil edilmemeli, vergi ve bağkur sigorta primlerinde ertelemelerin haricinde indirimler yapılmalıdır.

6. Özel mülk sahiplerinden dükkan kiralamış olan esnaf ve sanatkarların beyanda bulunmaları halinde kira yardımı alabilmelerine yönelik düzenleme yapılmalıdır.

7. Özellikle yolcu sayısının bir anda azalması nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan şoför esnafımızdan akaryakıt ve araç alımında ÖTV ve KDV alınmaması gerekmektedir.

Sorunun küresel, mücadelenin ulusal olduğu, toplum bilincinin de daha çok gelişmesi gereken bu dönemde, bu sorunu hem ulusal hem de yerel düzeyde kendi vatandaşlarımızla birlikte mücadele ederek aşabileceğimizi umut ediyoruz. Risklerin somut, kuralların basit olduğunu belirterek ekonominin yapı taşı olan esnaf ve sanatkarımızın da içerisinde olduğu bu olumsuzlukların giderilmesini saygılarımızla arz ve talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim