HABER MERKEZİ

Konya’nın Meram ilçesi Hasanköy Caddesi Özşahin Sokak’taki bir evde aynı aileden 7 kişinin öldürüldüğü katliama yönelik tepkiler çığ gibi büyümeye devam ederken, ülkede birçok kesim olayı şiddetle kınayarak faillerin bir an önce bulunup adalete teslim edilmesini ve en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyorlar. Kısa süre önce Afyon, Ankara ve Konya’da benzer ırkçı saldırıların meydana geldiğine dikkat çeken Demokrasi ve Atılım Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Eczacı Erdal Akildiz, “Türkiye’de çok sayıda nefret suçu işlenmektedir. Ve ne yazık ki Türkiye’de nefret söylemi ile suçlarının düzenlenmesiyle ilgili sorun alanları oldukça büyüktür. Türkiye’de nefret suçları ile ilgili kapsamlı bir yasal düzenlemenin eksikliği sistematik bir biçimde bu saldırıların devam etmesine de zemin hazırlamaktadır. Son dönemde özellikle Kürtlere yönelik saldırıların sayısında artış yaşanması da bu cezasızlık ortamının bir ürünüdür” diye belirtti.

İzmir HDP İl Binasına yapılan saldırı ile başladığını ifade ederek şunları söyledi:

“Aile yakınlarının ve aile avukatının açıklamalarına baktığımız zaman daha önce yaşananlar katliamın habercisiydi. Vatandaşın malını, canını, huzur ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olan devletin kolluk kuvvetleri, almaları gereken tedbirleri neden göz ardı ettiler. Aynı aileden 7 kişinin katledilmesi olayının arkasındaki neden hemen araştırılıp kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Geldiğimiz noktada Hükümet, iktidarını koruyabilmek için toplumun bir kesimini ötekileştirerek ve ayrıştırarak hedef haline getirmiş, bunun sonucu olarak bu tür olaylara zemin hazırlamıştır.”

Akildiz konuşmasına şöyle devam etti:

“Demokrasi ve Atılım Partisi olarak, toplumsal barışın önündeki en temel sorun olan nefret diline ve ırkçı politikalara asla prim vermeyeceğiz. Etnik kimliğinden ötürü kimsenin ötekileştirilmediği, hak, hukuk ve adaletin herkes için eşit olacağı bir Türkiye’de yaşayacağız. Konya’da katliama uğrayan Dedeoğlu ailesine başsağlığı dileklerimi iletirken yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum.”

Başkan Cihan Ülsen’den tepki

Konya’nın Meram İlçesi Hasanköy mahallesinde yaşanan katliamda iktidarın nefret söylemlerinin etkili olduğunu, İçişleri bakanın hemen istifa etmesine gerektiğini söyleyen Demokrasi ve Atılım Partisi Diyarbakır İl Başkanı Avukat Cihan Ülsen konuşmasına şöyle devam etti:

“Konya’da Kürt bir aile karşı katliam boyutuna varan bu saldırılar, kesinlikle iktidarın politikalarının sonucunda oluşan ayrımcı dilin ve iklimin doğurduğu nefret söyleminin vahim yansımalarından biri olarak okunabilir. Bunu değerlendirmelere ulaşırken hamaset yapmadığımızı yaşanan olayın 2 aylık sürecini takip etmek yeterli. İlk saldırılardan sonra Konua Valiliğinin yaptığı açıklama ile olayın üstünü örten bir açıklama yayınladı.  Sonra yandaş medya adeta tetikçilik yapmak suretiyle Kürt aileye yapılan ırkçı saldırıyı sıradan bir kavga gibi sunarak Valilik açıklamasına paralel haberler yaptı. Yandaş medya bununla yetinmeyerek yaşanan saldırılara itiraz edenleri ‘terör yandaşı’ gibi kamuoyunun önüne atıp kurum kuruluş ve kişileri terörize etti. Bundan sonra da yargı devreye girerek olaya karışan failleri/şüphelileri ‘maksat hasıl oldu’ diyerek bir bir serbest bıraktı. Bir bütün olarak katliamın yaşanmasının adeta zeminleri döşendi. Bu da göz göre göre yaşanan katliama davette çıkardı.  Çok açık bir şekilde iktidar mensuplarının Adli soruşturmanın henüz başında, gerekli tahkikatı nihayete erdirmeden, fail ve/veya faillerin ifadeleri alınmadan hemen meselenin adli bir vaka olarak nitelendirilmesi bile bu anlamda ırkçı saldırıların üstünün örtüldüğü şüphesini kuvvetlendirmektedir. Türkiye’deki cezasızlık politikası özellikle Kürtler söz konusu olunca bir yargı pratiği olmaktan çıkmış, kader olarak alınlarına yazılmıştır. Failler bir an önce yargının önüne çıkartılmalı ve en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Bu hadiseyi normal bir adli vaka gibi görmek maddi gerçeğin ortaya çıkması açısından son derece sakıncalı olacaktır. Bu konunun üzerine bütün titizliğiyle gidilmesi gerekiyor. Olaydan sonra İçişleri Bakanı Soylu: "Etnik köken üzerinden yapılan değerlendirmelerin tamamı da istismara, provokasyona ve bu ülkenin birliğine yönelik bir anlayışın kendisidir.” diye bir açıklama yaptı. Bize göre ise Provokasyon, katledilen ailenin aylardır "kimliğimiz sebebiyle tehdit ediliyoruz" açıklamalarına rağmen ırkçılığı perdelemek ve katliama giden süreci izlemektir. Tam da bundan dolayı İçişleri Bakanı ihmal ve sorumsuzluğu sebebiyle istifa etmelidir” şeklinde konuştu.

Cihan ülsen: Ülke yangın yeri

Demokrasi ve Atılım Partisi Diyarbakır İl Başkanı Avukat Cihan Ülsen, Türkiye'de 28 Temmuz'da Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve ardından en az 30 farklı ilde çıkan yangınlar bazı noktalarda günlerdir devam ederken bu yangınlardan ötürü 8 kişinin yaşamını yitirdiğini ve iktidarın yangınları kontrol altına almakta sınıfta kaldığını ifade etti.

Ülsen, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “AK Parti Ülkede ne zaman doğal bir afet veya felaket olursa en ağır faturayı vatandaşa ödetiyor. Pandemi sürecinde yaptıkları ilk icraat vatandaşa iban numarası vermek oldu. İlgili bakan da bu süreçte yaptığı ilk açıklamalarda vatandaşlarımıza İban numarası vermekle yetindi.İktidarın basiretsizliğinin ve yönetememesinin faturasını her zaman vatandaşa yüklüyor. İnsanlarımız iktidarın bu orman yangınlarına bir çare bulamayacağını anlayarak sosyal medyadan tüm dünyaya yardım çağrısında bulunuyor.Artık bu iktidarın bu ülkeyi yönetemediğini kabul etmesi gerekiyor. Geçen her gün bu ülkenin canından ve malından gidiyor.  Yaşanan orman yangınlarında 8 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Öncelikle yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Ülkemizin milletimizin başı sağ olsun. Yüzlerce vatandaşımızın evi yandı hayvanları öldü. Vatandaşlarımızın biran önce zararlarının tanzim edilip gerekli yardımların sağlanması gerekmektedir. Aynı şekilde Van’ın Başkale ilçesinde meydana gelen sel felaketinde zarar gören vatandaşlarımızda acilen yardımların ulaştırılıp gerekli desteğin sağlanması lazım” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim