Eğil Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan toplantıda konuşan DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, iklim değişikliği ve kuraklığın da temiz suya ulaşma anlamında yeni planlamaların yapılması gerekliliğini doğurduğunu ifade etti.

DİSKİ’nin, Dicle Barajı’ndan aldığı ham suyu 32 kilometre iletim hattı ile 1600’lük çelik borularla arıtarak 1 milyon nüfusun musluklarından içilebilir kalitede kesintisiz olarak verdiğini anımsatan Tutşi, kentin 2055’e kadar içme suyu sorununu giderecek olan Diyarbakır 2’nci Merhale İçme Suyu İnşaatı’na da başladıklarını aktardı.

Tutşi, 200 milyon TL’ye mal olacak projeyi 2023’te tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

Diyarbakır’a içme suyu sağlayan Dicle Barajı’na gözleri gibi bakmaları gerektiğini vurgulayan Tutşi, Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Hazırlanması Projesi ile su kaynağını korumak ve kalitesini kontrol altında tutmak istediklerini dile getirdi.

Dicle Barajı Koruma Planı’nın gelecek nesillere önemli ve değerli bir miras olarak kalacağına değinen Tutşi, projeye Temmuz 2021’de başladıklarını çalışmaların 550 gün sürüp Ocak 2023’de tamamlanacağını ifade etti.

Dicle Baraj Gölü havza sınırları içerisinde; Dicle ilçesine bağlı 36, Hani’ye 4, Ergani ‘ye 1 ve Eğil ilçesine bağlı 12 olmak üzere toplamda 53 mahallenin yer aldığının bilgisini veren Tutşi, mezra ile birlikte yerleşim yeri sayısının 119’a çıktığını söyledi.

Editör: TE Bilişim