Fuat BULUT/ÖZEL

Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Elaldı, dernek olarak kamuda müteahhitlik yapan sektör temsilcilerinin yaşadığı sorunların çözümü için yürüttükleri diplomasiden sonuç aldıklarını söyledi.

İnşaat malzemelerindeki artış nedeniyle zor günler yaşayan müteahhitlerin yaşadıkları sorunlara dikkat çeken DİMDER, “Taahhüt işi yapan firmalara kayıtsız ve şartsız Tasfiye Hakkı’nın tanınması” ve “İnşaat malzemelerine yapılan zamlara müdahale edilmesi” için muhalefet partileri, AK Parti yetkilileri ve son olarak TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu ile görüşme gerçekleştirdi.

Bir ayı aşkın bir süredir yürüttükleri diplomasi trafiğine ilişkin bilgi veren DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, duyarlılıkları nedeniyle CHP, İYİ Parti, DEVA, Gelecek, Saadet Partisi, HDP ve AK Parti’ye teşekkür etti. Son olarak konuyla ilgili olarak TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu ile görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Elaldı, şunları söyledi:

“DİMDER öyle bir noktaya geldi ki sadece Diyarbakır’ın değil, Doğulu iş insanlarının derneği haline geldi. Bölgede inşaat işi yapan çok büyük bir kitle var. Türkiye’nin sektörle ilgili çatı örgütüymüş gibi hareket edip, sorunlarımızı ülke gündemine getirdik. Muhatap alındık. Muhalefet partileri konuyu Meclis’te dile getirdi, hükümet de gündemine aldı.  TOBB Başkanı Sayın Rifat Bey’le de görüştük. Hükümet yetkililerinin önümüzdeki günlerde konuyu Bakanlar Kurulu’nda ele alacağını öğrendik. Bize göre kamu müteahhitlerimizin en az yüzde 40 da olan inşaat işlerinin koşulsuz tasfiyesini istiyoruz. %40'ın üstündeki inşaatlara da reel gerçek anlamda fiyat farkı verilip hem müteahhidi hem devleti zarardan kurtaracak bir fiyat farkıyla işimizi yapmak istiyoruz” dedi.

“KDV indirimi bir aldatmaca”

Hükümetin son olarak inşaat ve arsa bedellerindeki KDV indirimi kararını da değerlendiren DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, şöyle devam etti:

“150 m2’nin altındaki dairelerde KDV oranı yüzde 1’di. Şimdi bu KDV’yi yüzde 8'e yükselttiler. Burada 150 metre² altındaki daireler zarar görüyor. Yüzde 18 olan 150 metre²'nin üstündeki KDV’yi de yüzde 8'e çektiler. Yani birinden alıp birine verdiler hesabı bir denge kurdular. Devletin cebinden herhangi bir şey çıkmıyor.

Metre karesi 1 milyonun üstünde olan rayiç bedeli olan arsaların KDV’si zaten yüzde 18’di, 150 m2’nin altında da olsa. Bu oranda batıdaki bütün arsaların metre karesi 1 milyon üstündedir. Onları rahatlattılar. Bizim burada ise metre karesi 150'nin üstüne olsa bile arsa değerlerimiz 1 milyonun altında olduğu için biz yüzde 1'den ödüyorduk. Onu da şimdi kaldırdılar. Bizim Doğu ve Güneydoğu'da iş yapan müteahhitler arsa oranlarının rayiç bedellerinin yüksek olmamasından kaynaklı zaten bir kayıplar oluştu. Bu düzenleme değil, göz boyama için yapılan bir şey. Kabul edilebilir değil. Talebimiz tamamen KDV’nin sabitlenip yüzde 1’e çekilmesi, 2-3 yıl da KDV muafiyetidir. Önümüzdeki günlerde bunu gündem yapmak zorunda kalacağız.”

Editör: TE Bilişim