DİYARBAKIR - Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), “Kürt sorunu bağlamında Türkiye medyası” adlı projenin tanıtımı için bir otelde basın toplantısı düzenledi. Proje tanıtım toplantısına DİTAM Başkanı Mehmet Vural ve Başkan Yardımcısı Mesut Azizoğlu, Ankara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden ihraç edilen “Barış Bildirisi” imzacısı Doç. Dr. Sevilay Çelenk ve birçok yazar ve gazeteci katıldı.

 Toplantıda konuşan DİTAM Başkanı Mehmet Vural, Kürt sorunun tekrardan gündeme gelerek tartışılmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, olası Kürt sorununun çözümünde DİTAM olarak kendilerinin de çaba sarf edeceklerini kaydetti.

 Başkan Yardımcısı Mesut Azizoğlu, projenin ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklendiği bilgisini de paylaştı. Kürt sorununun çözümünde medyanın önemli olduğunu kaydeden Azizoğlu, “DİTAM olarak bu konunun az çalışılmış bir boyutunu ele alarak araştırmayı önemli bulduk. ‘Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası’ konusuna, bu görece az incelenmiş noktadan eğilmeyi ve başta Kürt yurttaşlarınki olmak üzere, bölgedeki gazetecilerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, hukukçuların ve aktivistlerin Türkiye medyasına ilişkin algısını görünür kılacak bir çalışma yapmayı tasarlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 ‘YARARLI BİR ÇALIŞMA OLACAK’

 Diyarbakır, Van, Mardin ve Urfa başta olmak üzere bölgede Kürt yurttaşlarla geniş ölçekli bir saha çalışması yürüttüklerini ifade eden Azizoğlu, proje kapsamında şunları yapacaklarını belirtti:

“Saha çalışmamızın, özellikle çözüm sürecinin sona ermesinde Türkiye medyasının rolüne ilişkin Kürtlerin düşüncelerini ve medyaya ilişkin güvensizliklerinin nedenlerini daha derinlemesine kavramak bakımından çok yararlı olacağını umuyoruz. Öte yandan bölgede bu konuyla hak temelli mesleki ya da politik çalışmaları çerçevesinde ilgilenmiş isimlerle derinlemesine mülakatlar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda ilkini önümüzdeki günlerde Diyarbakır’da yapacağımız üç ayrı çalıştay da düzenleyeceğiz. Bu çalıştaylarda gerek bölgeden gerekse ulusal medyadan temsilciler, hak savunucuları ve ilgili diğer kesimlerle bir araya gelerek çalışmalarımızın ön bulgularını değerlendireceğiz ve konuyla ilişkili deneyimlerin paylaşılacağı bir ortam sağlayacağız. Bu çalışmalar sonucunda hazırlayacağımız raporda, medyanın Kürt sorunuyla ilişkili rolüne ışık tutmak kadar, bu konuda özellikle 1990’lı yıllardan başlayarak tarihsel hafızayı canlandırma çabalarına katkı sunmayı da hedefliyoruz. En önemli hedefimiz ise, Kürtlerin ve Kürt sorununun bu medyada nasıl temsil edildiği gibi görece daha fazla incelenmiş bir konu yerine, sözü doğrudan kendilerine vermek ve Kürtlerin Türkiye medyası tahayyülünü ya da algısını mümkün olduğunca anlamaktır” dedi.

ÇALIŞTAY PROGRAMI

 Proje kapsamında “Çözüm Sürecinde Kürtlerin Türkiye Medyası Algısı konulu saha araştırmasının ön bulguları”, “Türkiye’de toplumsal barış ve medya sorunu”, “90’lardan günümüze ve çözüm sürecinde Kürt coğrafyasında Türkiye medyasına ilişkin algıyı birlikte düşünmek”, “Barışın inşasında medyanın rolü-deneyim paylaşımları” konulu çalıştaylar 02 Ekim 2021 tarihinde Diyarbakır, 23 Ekim 2021 tarihinde Van ve Kasım 2021 tarihinde Antep’te yine 21 Aralık tarihinde ise Diyarbakır’da yapılacak.

Editör: TE Bilişim