Fuat Bulut/Özel HABER

Diyarbakır’da yaklaşık 80 şubesi bulunan BİM Diyarbakır Şube Müdürlüğü’nün 41 işçinin iş akdini tek taraflı olarak fesh ettiği, tazminat ödememek için de İş Kanunu’nun 49. Maddesi olan “İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi” gerekçesini öne sürdüğü öğrenildi. Kendilerine mobbing uygulandığını, mesai farklarının ödenmediğini ve zorla savunma imzalattırıldığını öne süren işçiler, yaşanan haksızlığın giderilmesi ve işe iade için yargı yoluna başvurma kararı aldı.

İşçiler adına gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açıklamalarda bulunan Aziz Karakaş, BİM A.Ş’de işte çıkarma sürecinin 2022 yılında başladığını, 31 Ocak 2023 itibariyle de doruğa ulaştığını ifade etti. Karakaş, “31 Ocak itibariyle bağlı olduğumuz Pazarlama Müdürlüğü Bölgesi’ne bağlı 4 mağaza müdürü, 3 mağaza müdür yardımcısı olmak üzere 41 arkadaşımız işten çıkarıldı. Mağaza envanterleri (sayım açığı) kötü olması gerekçe gösterilerek, çalışanların iş akdini 49. maddeye dayandırarak tek taraflı fesih gerçekleştirmişler. Hiç bir maddi hakkımızı veremeden ve 2023 Ocak ayı maaşlarımızı da yine hiç bir hukuki dayanağı olmadan 2022 Aralık ayının maaşına eş değer olarak yanı zamsız olarak verdiler” dedi.

“SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUZ, MOBBİNG UYGULADILAR”

İş Kanunu’nun 49. Maddesi’nde “İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi” ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Karakaş, yargı yoluna başvuracaklarını söyledi. Aziz Karakaş, şöyle devam etti:

“Biz bu maddenin içeriğinde bulunan suçlamayı kabul etmiyoruz. Bizler çalıştığımız süre de bize verilen görev ve sorumluluklarımızı harfiyen yerine getirdik. Ama şirketimizin Diyarbakır’daki üst kademe yöneticileri biz mağaza yönetici ve çalışanlarına sürekli mobbing uyguladılar.

Envanter (sayım) sonuçları kötü geldiğinde zorla savunma ve ihtarname imzalattılar.

Bizi mesai saatlerimizden daha fazla çalıştırdılar. Ama ay sonu mevcut çalıma programında hep 195 saat gösterdiler ve imzalattılar.

“DİYARBAKIR HALKI HAKSIZLIĞA ORTAK OLMASIN”

Resmi tatillerde bizleri 12 iki saat çalıştırarak bizlere yarım gün mesai parası verdiler. Sendikalara üye olmamız engellendi.

Biz mağdurların tüm Türkiye ve özellikle Diyarbakır'daki vatandaşlarımızdan ricamızdır. Lütfen bu haksızlığa ortak olmayın. Alışverişlerinizi BİM şubelerinden yapmayınız.”

Editör: TE Bilişim