Diyarbakır Tabip Odası (DTO), Ocak-Şubat aylarına ilişkin Kovid-19 raporunu kamuoyuna duyurdu.

 Türkiye'de vaka sayılarında zaman zaman azalma meydana gelmesine rağmen, henüz 1'inci dalganın bastırılamadığı belirten açıklama ile Diyarbakır’da günde ortalama 45-50 hastada PCR pozitifliği saptandığı bilgisi paylaşıldı.

Kentte vaka sayılarındaki bu azalmanın nedenlerini ise şöyle açıkladı:

"Kovid-19 pozitif çıkma oranı son iki ayda bölgemize paralel şekilde Diyarbakır’da da azalmakta olup, bu azalmanın birden fazla etkene bağlı olduğu düşünülmektedir. İki dalga halinde piki yaşayan Diyarbakır halkının da pandeminin yıkıcı etkisi ortaya çıktığı, bir yerden doğal bağışıklık kazanma durumunun ortaya çıktığı,  içinde geçmekte olduğumuz salgına karşı daha fazla fikir sahibi olup önlem alma tutumunun geliştiği,  kısıtlamalar ile kalabalık bir araya gelme halinin azaldığı ve belki son olarak da kliniği değişen Kovid vakalarının hesaplanamaması sebebiyle birçok kişi ayakta atlatarak vaka yüzdeliği içerisinde bulunmaması sonucunda pozitiflik oranı azalmıştır."

 'Aşılanması gerekenlerin yüzde 45'i aşılandı'

 Diyarbakır’da aşılanması gereken kişilerin bu zamana dek sadece yüzde 45’inin aşılandığı, yine 65 yaş üzeri aşılamada izlenen randevu süreçlerinde ise ciddi sorunlar yaşandığı kaydedildi.

 E-nabız, MHRS gibi internet bazlı randevu alma yöntemlerine erişim konusunda sıkıntıların yaşandığı üzerinde durulan açıklamada, "Yine Alo 182 ile çok uzun bekleme süreleri ve yoğunluğa bağlı erişim sıkıntıları nedeniyle randevu almak çok fazla zorlaşmıştır. ASM’lere başvuran 65 yaş üzeri vatandaşlara aynı gün aşı yapılamayıp, Bakanlığın ‘aşıla’ uygulamasından en az 1 gün sonrasına randevu verilebiliyor olması gibi ildeki vatandaşlarımızın sağlığa erişim alışkanlıklarına uymayan yöntemler aşı uygulanma oranlarını düşürmüştür" denildi.

'Kovid dışı hastalıklar arttı'

 Raporun paylaşılmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, salgın nedeniyle kentte çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğini, ancak bunların kayda geçirilmediğini söyledi.

 Kovid-19 dışı hastalıklardaki ölüm artışlarına dikkat çeken Yerlikaya, "Bir ülkedeki sağlık sistemi, salgın dönemlerinde diğer hastalıklardan toplumu ne kadar koruyabildiğiyle ilgilidir. Çok sayıda kronik hastalığı ve akut hastalarda ne yazık ki pandemi döneminde kaybettik" dedi.

 Risk haritası

 Yerlikaya, bölgenin risk haritasında mavi olarak işaretlenmesine ilişkin ise, "Bu haritaya bakıldığında ben acı duyuyorum açıkçası. Hastanelerde hasta seçme durumunda kaldığımız bir dönemden geçtik. Bunun bir sonucu olarak toplum içerisinde bir bağışıklığın kazanıldığını düşünüyoruz. Bunun ne kadar kalıcı olacağını bilemiyoruz. Toplumsal bağışıklığın oluşması için aşı çalışmaları çok uzak ve yavaş gidiyor. Yeterli aşı yok. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte vaka sayısında artışla karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle her şey bitti algısının doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim