Diyarbakır’daki engelli dernekleri,3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada, 3 Aralık gününde, hayatı kendilerine zorlaştıran engellerin halen çözüme kavuşmadığını belirttiler. Sorunların çözümü için talepte bulunduklarını belirten dernekler, seslerinin duyulmadığını ya da çözüm konusunda eksik ve aksaklıkların yaşandığına dikkat çektiler.

Engelli dernekleri, “Diyarbakır'da yaşayan ve faaliyet yürüten engelliler dernekleri olarak, kamuoyunu bilgilendirmek, yetkililerin dikkatini bu sorunlara çekmek ve de çözüm bulmak için aşağıdaki açıklamayı yapıyoruz:

Diyarbakır'da yaşayan biz engellilerin kaldırımda yürüyebilmesinin önündeki engellerin (İşporta tezgahı, oturma kürsüsü, yürüme engelliler için işaretli kaldırım taşları) kaldırılması zaruri hale gelmiştir. Üst geçitlerde asansörlerin kullanılır hale getirilmesi, engelli bireylere sahip ebeveynlerin gündelik işlerini yapabilmeleri için çocuklarını bırakabilecekleri Gündüzlü Bakım Merkezi Mola Evleri sayılarının arttırılması gerekir. Bütün engellilerin, engel durumlarına göre kamu kurumlarında istihdam edilerek, yaşamlarını kimseye bağımlı kalmadan sürdürmelerinin sağlanması lazım.”

Hastane ulaşımında engel var!

Dicle Üniversitesi'nde engelliler için rampaların erişilebilir olması, birçok klinikte  engelli lavabo eksikliğinin giderilmesi acil çözüm bekleyen bir ihtiyaç olduğunun önemine vurgu yapan dernekler, “Pandemi dolayısıyla engellilerin randevu bulamaması konusunu daha önce gündeme getirmiş ve çözüm talebinde bulunmuştuk. Malesef bu konuda da herhangi bir çözüm bulunamadı. Diyarbakır'daki bütün hastanelerdeki polikliniklerin tamamında günlük 3 randevunun engellilere ayrılmasını önermiştik, bu önerimizi yeniliyoruz. Engelli acil hastalar malesef muayene edilmeden evlerine gönderiliyor. Bu şekilde tedavi olmayı bekleyen bir çok engelli hasta arkadaşımız var. Ayrıca sağlık hizmetinden yararlanamayan engelli vatandaşlarımız var. Raporunu yenilemek, yeni rapor almak isteyen engellilere günlerce, aylarca hatta bir yıl sonrasına randevu veriliyor. Her seçimde bizi malzeme gibi kullanan siyasi parti temsilcileri, seçim sonrası malesef bizleri unutuyor. Bizi unutanları biz de unuturuz. Seçim sandıkları önümüze konulduğunda bunun hesabını sorarız” uyarısında bulundular.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Diyarbakır yollarında ve de birçok yeni yapılan sitelerin girişlerinde gelişi güzel ve denetimsiz yapılan rampalar, engelliler için birer tuzak haline gelmiş. Belediyelerin Fen İşleri yada ilgili birimlerinin bu denetimlerini sıklaştırarak, müteahitlerin site girişlerindeki engelli rampalarını standartlara uygun hale getirmesini istiyoruz.

Şehir içi ulaşımında da büyük eziyetler, işkenceler yaşayarak, hatta hakaretlere maruz kalıyoruz. Malatya ve benzeri illerde yapılan akıllı ve sesli duraklar ile otübüslerin Diyarbakır'da da hizmete girmesini istiyoruz. Bizler engelliler, gelen her otobüsün nereye gittiğini yanımızdakilere sormak zorunda kalıyoruz. Halk otobüs şoförleri, ücretsiz seyahat hakkını kullanan engelli arkadaşlarımıza hakaretler ve küfürler etmektedir. Bizler engelli vatandaşlar olarak aciz insanlar değiliz. Devlet böyle bir hakkı bize tanımış ve bizler de bu yasal hakkımızı kullanıyoruz. Özellikle halk otobüs şoförlerinin bu konuda uyarılarak eğitilmesi, artık zaruri bir hale gelmiştir.”

Birçok engelli dernekleri, kiralarını ödeyemez duruma geldiğini belirten dernekler son olarak şunları belirttiler:

“Engelli dernek kiralarının belediye veya valilik tarafından karşılanması gerekmektedir. Bunun için belediye yada valilik tarafından tüm engelli derneklerin olacağı bir bina yapılmasını yada, kamuya ait uygun yerlerin engelliler için tahsis edilmesini istiyoruz.

Bizler de normal insanlar gibi normal bir hayat yaşamak istiyoruz. Bu her toplumda, zaruri bir haktır. Her ülkede, engellilerin hayatını kolaylaştıran ve anayasal güvence altına alınmış maddeler olduğunu biliyoruz. Ülkemizde de var, onu da biliyoruz. Ama maalesef bu yasal haklarımız, bizim için kullanılmıyor, uygulanmıyor, yada eksik ve geç kullanılıyor. Biz kimseye engel olmak istemiyoruz, ama kimse de bize engel olmasın. Biz normal insanlar gibi, sizin gibi yaşamak istiyoruz.”

Açıklamada imzası bulunan dernekler şöyle;

DİYARBAKIR ZİHİNSEL ENGELLİLER DERNEĞİ BAŞKANI: GÜLER İNAL

UMUT VAR BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ BAŞKANI: LEVENT BAYKARA

DİYARBAKIR ORTOPEDİK ENGELLİLER  GÜCÜ SPOR KULÜBÜ BAŞKANI:NİZAMETTİN KARAÇAM

21 DİYARBAKIR ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ BAŞKANI: MEHMET EMİN ERDOĞAN

DİYARBAKIR BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ BAŞKANI: ÖMER ASKAN

GÜRBÜZ ENGELSİZ YAŞAM DERNEĞİ BAŞKANI: AHMET GÖK    

İKİ ELİN SESİ SEVGİ KADIN DERNEĞİ BAŞKANI: LEYLA AYTEK

Editör: TE Bilişim