Dicle Amed Kadın Platformu ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı bileşenleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla başladıkları etkinliklerinin startını Bağlar PTT binası önünde verdi.

Ortak metni Diyarbakır Barosu avukatlarından İrem Yıldız, okudu. 25 Kasım 1960'da Dominik Cumhuriyeti'nde faşist Trujillo Hükümet'ine karşı ezilenlerin verdiği büyük mücadelede sembol haline gelen ve katledilen Mirabal Kardeşleri anarak konuşmasına başlayan Yıldız, özgürlük mücadelesi veren tüm kadınları selamladı.

Kadınların her türlü hegemoniyle mücadele ettiği bir yüzyıla ve tarihe tanıklık ettiklerini belirten Yıldız, “İran’da Jina Aminî’nin molla rejiminin ahlak polisleri tarafından saçını kurallara göre örtmediği gerekçesiyle katledilmesinden sonra ‘Jin Jîyan Azadî’ sloganı ve felsefesinde birleşen tüm kadınlar, İran’da kadın öncülüğünde yükselen itirazlar ile tüm dünyaya toplumu özgürleştirecek olanların yine kadınlar olduğunu bir kez daha göstermektedir.

 'SAVAŞ EN ÇOK KADINI ETKİLİYOR'

 Suriye’de, Afganistan’da, İran’da tecrübe edildiği üzere savaşın olduğu her yerde, kadınlar ve çocuklar savaş ve kaos ortamından daha fazla etkilenmekte şiddete ve ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. İşkence, cinsel saldırı, cinsel istismar gibi suçların mağduru olmakta, cinsel şiddete maruz bırakılarak fuhuşa zorlanmaktadırlar” diye belirtti.

Kadınların her alanda şiddete maruz kaldığını ve koruma kararlarının varlığına rağmen kamuya açık alanlarda öldürüldüğünü ifade eden Yıldız, öte yandan da kadına karşı şiddetle mücadele eden kadın hak savunucuları gözaltına alınıp, tutuklandığını söyledi.

Yıldız, devamında sözlerini şöyle tamamladı:

“Bedenimiz, fikirlerimiz ve varlığımız üzerinde uygulanmak istenen baskıları kabul etmeyerek, demokratik yaşamın kadın özgürlüğü ile mümkün olduğu bilinciyle haklarımızdan ve özgürlüklerimizden vazgeçmiyoruz. Şiddete karşı; evde, sokakta, yaşamın bütün alanlarında mücadele etmeye devam edeceğiz ve Jina Aminî’yi bir kez daha anıyoruz.” (M.A)

Editör: TE Bilişim