Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 1 yıllık şiddet raporunu Özgürlük için Hukukçular Dernegi'nde (ÖHD) açıkladı. Çok sayıda kadın aktivistin katıldığı açıklamada basın metnini Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden Cansel Talay, rapor verilerini ise yine Kadın Hakları Merkezinden Songül Argünağa okudu.

Diyarbakır’da son bir yılda 11 kadının erkek şiddeti sonucu hayatını kaybettiğini kaydeden Talay, mülteci ve LGBT+’lara yönelik şiddetin de arttığını söyledi.

Kadın Hakları Merkezinden Songül Argünağa ise 26 Ekim 2020 ve 15 Ekim 21 arasında topladıkları verileri şu şekilde sıraladı:

"*Diyarbakır ilinde 11 kadın erkek şiddeti ile hayatını kaybetmiş, 4 kadın ise bu saldırılardan yaralı olarak kurtulmuştur.

*Diyarbakır Barosu’nun CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) verilerine 18 yaş üstü 161 kadın kasten öldürme, yaralama, cinsel saldırı ve cinsel taciz, hakaret, tehdit ve şantaj suçlarının mağduru olmuş, ve mağdur sıfatı ile adli işlemlere tabi tutulmuşlardır.

 * 6 kadının intihara teşebbüs ettiği belirlenmiştir.

 *909 kadın boşanma talebi ile ücretsiz avukat temini için Diyarbakır Barosu Adli Yardım birimine başvuruda bulunmuştur.

 *402 kadın nafaka davası açabilmek talebi ile ücretsiz avukat temini için Diyarbakır Barosu Adli yardım birimine başvuruda bulunmuştur.

*Diyarbakır Barosu adli yardım birimine başvuru yapan kadınların 965’i değişik türlerde şiddete maruz kaldıklarını bildirmişlerdir. (Psikolojik şiddet 840, cinsel şiddet 347, ekonomik şiddet 888, sosyal şiddet 404, fiziksel şiddet 952, sözlü şiddet 965) Başvuru yapan 441 kadın ise hangi şiddet türüne maruz kaldıklarına cevap vermedi.

Editör: TE Bilişim