Diyarbakır merkez ve ilçelerinde 40 santimetreyi bulan kar yağışı, hayatı adeta durma noktasına getirdi. Kentte yollar kapandı, insanlar yürüyerek işe gitti, okullar tatil edildi, uçak seferleri iptal edildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de kriz masası kurdu.

Diyarbakır merkez ve ilçelerinde kar yağışı iki boyunca hayatı adeta durma noktasına getirdi. Kar kalınlığının yer yer 40 santimetreyi bulduğu kentte, yollar kapandı, insanlar yürüyerek işe gitti, okullar tatil edildi, uçak seferleri iptal edildi.

Esnaflık yapan Murat Eroğlu, sabah saatlerinde dükkanını açtığını belirterek yaşadığı mağduriyeti anlattı. Kar çalışmalarının yetersiz olduğunu belirten Eroğlu, “İnsanlar yere düştükten, kollarını kırdıktan sonra çalışmalara başlıyorlar. Oysa bir gün önce çalışmaya başlamaları gerekiyordu. Saat 9’ da tuz döküldü” diye konuştu.

İnsanların mağdur edildiğini öne süren Eroğlu, “Sabah 7’den beri buradayım, insanların hepsi duraklarda. Otobüsler de arıza veren verene, dolmuşlar zaten çıkamıyor. İlk kez bu kadar kar yağdı, yılın ilk karıydı ve çalışmalar yetersizdi” ifadelerini kullandı.

'KENDİ İMKANLARIMIZLA TEMİZLİYORUZ'

Dükkanının önündeki karları gösteren esnaf Savaş Özkaya da, kaldırımlardaki karları kendi imkanlarıyla temizlediklerini söyledi.

Durakta saatlerce araç beklediğini kaydeden Berat Kılıç ise “Hava buz gibi ve bir buçuk saat dolmuş bekledim” dedi.

Dün sabah hastaneye gitmek için saatlerce araba beklediğini belirten Hacire Erdal da “büyük bir mağduriyet yaşadım” dedi.

Kriz masası oluşturuldu

Yoğun kar yağışı nedeniyle kriz masası oluşturan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de, kar yağışı nedeniyle ulaşımın aksamaması ve vatandaşın olumsuz etkilenmemesi için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti.

Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı çalışmalarıyla ilgili şu bilgiyi verdi:

“Kent genelinde kar yağışının başlamasının ardından trafik akışının olumsuz etkilenmemesi için yol açma ve tuzlama çalışmaları yapılıyor.

Kar yağışının ardından ekipler, kırsal ve kent merkezinde 290 personelle 7 kar küremeli tuz atma aracı, 2 kar küreme aracı, 21 greyder, 24 JCB, 9 loder, 2 kamyonet ve traktör olmak üzere toplam 66 araçla çalışıyor.

3 bin 750 kilometre yolda karla mücadele çalışması yürüten ekipler, kapalı olan 49 mahallenin yollarını açmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

24 saat esasına göre çalışan ekipler, trafik ve yaya güvenliği için gece yaşanacak buzlanmalara karşı kentteki tüm ana arterlerde yol açma ve tuzlama çalışması yapıyor.

Alo 153 7/24 vatandaşın hizmetinde

Yoğun kar yağışı nedeniyle oluşturulan kriz masasında olası olumsuzluklara karşı itfaiye, zabıta, Karayolları ve AFAD ekipleri hazır bekliyor. Alo 153 vatandaşlardan gelen ihbar ve taleplere anında cevap veriyor.”

Yenişehir ve Bağlar’da tuzlama çalışması

Diyarbakır genelinde etkili olan kar yağışıyla birlikte Yenişehir Belediyesi de ilçede buzlanmaya karşı bulvar, cadde ve sokaklarda küreme ve tuzlama çalışması başlatırken, Bağlar Belediyesi ekipleri de, ulaşımın aksamaması için 24 araç eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor. Kapanan yollar, hazır bekletilen ekiplerin ani müdahaleleriyle ulaşıma açılıyor. Şehir içindeki yollarda kazalara karşı tuzlama da yapılıyor. Türkiye'nin en büyük mahallesi olarak bilinen Bağcılar Mahallesi'nde devam eden çalışmaları yerinde takip eden Başkan Hüseyin Beyoğlu, ekiplere hem moral hem de destek verdi.

Editör: TE Bilişim