Diyarbakır’da son 6 gün içinde korona virüs nedeniyle 200 kişi hastanede tedavi altına alınırken, 350 kişinin ise evlerinde karantinada olduğu öğrenildi. Diyarbakır’ın Merkez Bağlar İlçesi’nde 4 mahalle, Kocaköy İlçesi’nde bir köy karantinaya alınırken, şehir içi taşımacılık yapan özel halk otobüsü şoförünün koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine filyasyon ekipleri otobüsü kullanan vatandaşların belirlenmesi için çalışma başlattı. Aratan vakaları değerlendiren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir ise, “Kentteki hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayısına ulaşılmıştır” dedi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüs kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alarak salgın haline dönüştü. Türkiye’de şimdiye kadar 169 bin 218 vaka tespit edilirken bu vakaların 135 bin 322’si iyileşti. 4 bin 669 kişi korona virüs nedeni ile hayatını kaybederken, 591 kişi ise yoğun bakımda tedavi görmeye devam ediyor.

Yeni normalleşme süreci ile birlikte vaka sayılarında düşüş, iyileşen hasta sayılarında artış devam ederken, Diyarbakır’da bazı noktalarda maske takma zorunluluğu getirildi. Birçok bölgede vatandaşların maske takmayıp sosyal mesafeye de uymadan hareket ettiği gözlendi. Ayrıca Diyarbakır’da son 6 gün içinde 200 yeni vaka hastanede tedavi altına alınırken, 350 kişinin de evlerinde karantinaya alındığı öğrenildi.

Diyarbakır’ın merkez ilçeleri ve kırsal bölgeleri son günlerde koronavirüs vakalarının artmasıyla korku ve panik yarattı. 

Bağlar’da 4 sokak karantinaya alındı

Merkez Bağlar ilçesinin 5 Nisan Mahallesi'ndeki 839'uncu, 851'inci, 852'nci ve 853'üncü sokaklar, artan koronavirüs vakaları nedeniyle 14 gün süreyle karantinaya alındı. Karar doğrultusunda, polis, sokakların giriş- çıkışlarında önlemler aldı. Filyasyon ekipleri de sokaklarda çalışma başlattı.

Yapılan çalışmalar ile yeni vakaların, daha önce karantinaya alınan Kayapınar ilçesine bağlı Serap Güzeli Mahallesi ile Çınar ilçesine bağlı Avdallı Mahallesi'nde görülen vakalarla bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Karantinaya alınan 852'nci sokağa yakın bölgede fırın sahibi olan Orhan Sadak, "10 gün öncesine kadar herhangi bir vaka yoktu burada. Serap Güzeli Mahallesi'nde vakaların ortaya çıkmasından sonra burada da vakalar görülmeye başlandı" dedi.

Karantinaya alınan sokaklarda yaşayanların ihtiyaçları, Bağlar Belediyesi zabıta ekipleri ile Vefa Sosyal Destek Grubu görevlilerince karşılanıyor.

Filyasyon ekibi otobüsü kullananların peşinde

Yine Diyarbakır'da şehir içi taşımacılık yapan özel halk otobüsü şoförünün koronavirüs testi pozitif çıktı. Sürücü tedavi altına alınırken, kullandığı otobüs dezenfekte işlemleri için otobüs parkına çekildi. Filyasyon ekipleri otobüsü kullanan vatandaşların belirlenmesi için çalışma başlattı.

Baba ocağına gelen geç virüs bulaştırdı

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesine İstanbul'dan askere gitmek için baba ocağına gelen gencin korona virüs testi de pozitif çıktı. Filyasyon ekipleri, genci ziyarete gelen 70 kişiye ulaşarak test yaparken, mahalledeki bazı noktalar tedbir amaçlı karantinaya alındı.

İstanbul'dan askere gitmeden önce baba ocağı Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesi Şeyh Şerafettin Mahallesi’nde baba ocağına gelen E.D., kendisini ziyarete gelen 70 kişiyle temasta bulundu. Daha sonra askerlik şubesine giden E.D.'nin burada yapılan testlerinde korona virüs taşıdığı belirlendi. Filyasyon ekiplerinin çalışmaları sonucu E.D. ile temas edenler belirlenerek test yapıldı. İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, mahallenin bazı noktalarını tedbir amaçlı karantinaya aldı.

Jandarma ekipleri mahallenin etrafında güvenlik önlemi alırken, vatandaşların ihtiyaçlarının Vefa Sosyal Destek Grubu ekipleri tarafından karşılanacağı kaydedildi.

Diyarbakır'da korona virüsü tespit edilmeyen tek ilçe unvanına sahip olan Kocaköy, bu vaka sonrası unvanını kaybetti.

Testi pozitif çıktı

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde M.F.T. adlı vatandaş, yüksek ateş ve öksürük şikayeti ile hastaneye kaldırıldı. M.F.T.'nin yapılan incelemelerinde korona virüs testi pozitif çıktı. Genel sağlık durumu iyi olan hastanın Kulp'taki tedavisinin ardından Diyarbakır'a sevk edildi.

İlçede uzun bir aranın ardından vaka tespit edilirken, filyasyon ekipleri hastanın temas ettiği kişilerin belirlenmesi için çalışma başlattı.

Mehmet Şerif Demir

Diyarbakır’da artan koronovirüs vaka sayısını değerlendiren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, “Kentteki hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayısına ulaşılmıştır” dedi.

Koronavirüs tehlikesi devam ederken alınan normalleşme kararının büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydeden Demir, Diyarbakır’daki vaka sayısının her geçen gün artığını söyledi. Eldiven, maske, hijyen ve fiziki mesafe uyarısında bulunan Demir, “Sıcaklığın gelmesiyle beraber yaratılan virüs bitti algısı pahalıya mal oldu. 10 günlük süre zarfındaki artış 3 aylık artışı geçmiş durumda. Sıcaklıkların gelmesiyle birlikte virüsün bitmesi mümkün değil. Dünyanın en sıcak ülkelerinde de virüs durumu mevcut. Damlacık yolu ile bulaşan virüsün aşısı dahi bulunmamış. Yani düşünün virüs kapan bir kişi 100 kişinin içine girerse damlacık yolu ile buradakilere bulaştırabilir” dedi.

Vaka sayısı 7 milyona yükseldi

 Dünya genelinde de koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 400 bini aşarken, vaka sayısı 7 milyona yükseldi.

En yüksek vaka sayısının bulunduğu ilk 10 ülke şöyle: ABD 1 milyon 988 bin 545, Brezilya 676 bin 494, Rusya 467 bin 673, İspanya 288 bin 390, İngiltere 284 bin 868, Hindistan 247 bin 195, İtalya 234 bin 801,  Peru 191 bin 758, Almanya 185 bin 696, İran 169 bin 425.

Editör: TE Bilişim