DİYARBAKIR - 2004 yılından beri meme kanseri konusunda farkındalık oluşturmak ve meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulamak amacıyla, Ekim ayı tüm dünyada “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak belirlendi

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü tarafından “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” konferansı düzenledi. Konferansa Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’yun eşi Zeliha Su, Vali Yardımcısı Zerrin Çay Beşikci, kaymakamların eşleri, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, ilçe sağlık müdürleri, sağlık çalışanları ve aile destek merkezlerine devam eden kadınlar katıldı.

Konferansta açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu,  “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Tanı konulan her 4 kadın kanserinden 1’i meme kanseridir. Yaşamı boyunca her 8 kadından 1’inin meme kanserine yakalanma riski vardır. 4 Şubat 2021 de Dünya Sağlık Örgütü artık meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin  yüzde 11.7’si olarak ilk sıraya yükseldiğini duyurmuştur” dedi.

Sağlık Müdürü Pamukçu,  “Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir” önemine vurgu yaptı.

Pamukçu, “Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü olarak; Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Bismil ilçelerimizdeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ek Hizmet Binası, Silvan Dr.Yusuf AZİZOĞLU Devlet Hastanesi ve Ergani Devlet Hastanesi’nde meme kanseri tarama programı kapsamında ücretsiz mamografi çekimi yapmaktayız” bilgisini paylaştı.

Kadınlara çağrı

Pamukçu son olarak, “Unutmayalım kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Tüm kadınlarımızı KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi) ve Aile Sağlığı Merkezlerine kanser taramalarını yaptırmaları için bekliyoruz”  çağrısında bulundu.

Konferansta; Prof.Dr.Ahmet Yalınkaya “Jinekolojik Kanserler Ve Gebelik Takibi”, Prof. Dr. Sadullah Girgin “Meme Kanserinde Erken Tanının Önemi”, Müdürlüğün Kanser Birim Sorumlusu Dt. Hülya Batgi Kanser Taramaları ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) konularında sunumları sonrası Meme Kanseri tanısı alıp, kanseri yenen Hemşire Betül Aydın deneyimlerini paylaştı.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’yun eşi Zeliha Su, Vali Yardımcısı Zerrin Çay Beşikcive İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu’nun konuşmacılara plaket takdiminin yapıldığı konferansta. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı birimleri tarafından farkındalık stantları kurularak, katılımcılara el broşürleri, farkındalık materyalleri ve çeşitli hediyeler dağıtıldı. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim