Haber Bekir Güneş

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Barosu, Tabip Odası, HAK İnisiyatifi Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilciliği, bekçilere, silah kullanma, gözaltına alma, üst araması ve kimlik sorma yetkisin veren yasa tasarısına ilişkin Baro Adli Yardım Hizmet binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda kurumlar adına ortak açıklamayı yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, düzenlemenin kamuoyunun yoğun tepkisine rağmen geçtiğimiz günlerde “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Hakkında Kanun Teklifi”nin Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonunda görüşüldükten sonra kabul edilerek Meclis Genel Kuruluna sunulduğunu hatırlattı.

Aydı, “Bu düzenleme yaşam hakkının yanı sıra gösteri ve yürüyüş hakkı, özel hayatın gizliliği, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı gibi temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran ya da önemli ölçüde kısıtlayacak” iddiasında bulundu.

Türkiye’de hükümet ve devlet bürokrasisi, son yıllarda özgürlük ve güvenlik denkleminde tercihini salt güvenlikten yana kullandığını öne süren Aydın şunları söyledi:

“Özgürlük ise gereksiz bir teferruat olarak değerlendirilmekte ve öyle muamele görmektedir. Bu yasa ile özgürlük bir kez daha güvenlik için kurban edilmiştir. Bu eleştirilerimiz kolluk görevlilerinin karıştığı adli meselelerdeki ‘cezasızlık politikası’ ile birlikte değerlendirildiğinde durumun vahameti daha net bir şekilde anlaşılacaktır.”

 Aydın açıklamasını, “Bu nedenle bizler daha fazla ölüme yol açacak, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıracak ve kısıtlayacak bu yasa tasarısının tümden geri alınması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim