Haber Güneş Ocağa

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır’daki meslek örgütleri, “meslek örgütlerinin seçim sisteminin değiştirilmesine" dönük tartışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Eczacı Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu'nun imzalarının yer aldığı açıklamada, “Yurttaşlar adaletten, sağlık hakkından ve yaşanabilir bir çevreden yoksun bırakılmak isteniyor” iddiasında bulundu.

“Bizler bir meslek örgütü olmanın yanı sıra, aynı zamanda yurttaşlarımızın hakkını hukukunu koruyan sivil toplum örgütleriyiz” denilen açıklamada, gelişmiş demokrasilerde sivil toplum kuruluşlarının, özgürlüğün ve çağdaşlığın en önemli unsurlarından biri olduğu belirtildi.

Açıklamada, Meslek örgütlerinin ülkenin toplumsal ve ekonomik kalkınmasına doğrudan katkıda bulunduğu, katılımcı demokrasinin geliştirilmesi için aldığı rolle ülkenin siyasetinde etkin belirleyici olduğu söylendi. Meslek örgütlerinin çalışmalarının yapabilmesi için özgür, kamu ile barışık bir huzur ortamına ihtiyaç olduğu belirtilen açıklamada, “Tarih barış ve huzur ortamının olmadığı bir coğrafya da; ne mimari, ne ekonomik, ne sosyal ve siyasal nede kültürel ve bilimsel bir çalışmaya tanıklık etmemiştir” diye belirtildi.

Yasal değişiklikle kendileri ve toplum arasına bir duvar örülmek istendiği iddia edilen açıklamada şunlar söylendi:

“Yurttaşlar adaletten, sağlık hakkından ve yaşanabilir bir çevreden yoksun bırakılmak isteniyor.  Avukatlar, hekimler, mali müşavirler, eczacılar, mimar ve mühendisler işsizlik, yoksulluk ile karşı karşıyayken; mesleğimizin onlarca sorunu varken, bu sorunlara sırtını dönüp suni bir gündemle meslek örgütlerimizin yasasında değişiklik yapma girişimi, hükümetin birçok politikasında gözlemlediğimiz haktan ve gerçeklikten kopuşun bir başka versiyonudur. Tüm meslektaşlarımıza ve yurttaşlarımıza sesleniyoruz; hedeflenen meslek örgütlerimizi etkisiz kılarak meslektaşlarımızın yanı sıra tüm toplumu da sahipsiz bırakmaktır. Sorun kolektiftir, mücadele de kolektif olmalıdır.”

Editör: TE Bilişim