DİYARBAKIR - Tahran’da Jîna Emini isimli Kürt kadının 16 Eylül’de İran “ahlak polisi” tarafından katledilmesinin ardından İran’da halkın başlattığı gösterileri desteklemek  amacıyla bir arayan gelen Kürt siyasetçi, aydın ve şahsiyetler, Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın açıklaması yaptı.

645 kurum, şahsiyet ve siyasetçi adına yapılan açıklamada “İran Halklarının Haklı, Meşru Direnişini Selamlıyoruz!” diye başlayan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İran Devleti’nin güvenlik güçleri tarafından işkence ile öldürülen Kürt kızı Jîna Emin'in Saqız kentindeki cenaze töreninde başlayan gösteriler başta Rojhilat olmak üzere İran’ın tüm kent ve kasabalarına yayıldı. İran Devleti’nin bütün baskı ve çabalarına rağmen halkın sivil hareketi yayılarak devam etmektedir. Bu gösteriler baskı altında olan etnik, ulusal, mezhebi, kadın gibi diğer ezilen toplumsal grupların direnişi sayesinde İran genelinde bir infiale, bir direniş hareketine dönüşmüştür.

İran rejimi insan haklarını, kadın haklarını ve eşitliğini, farklı kültürel kimliklerin demokratik ve ulusal haklarını tanımayan ve saygı göstermeyen otokratik/despotik bir rejimdir. İran, Fars ulusunun siyasi egemenliğinde Azeri, Kürd, Beluc, Arap ve diğer birçok ulusu ve etnik grubu zor ve baskı ile bugüne kadar İran kimliği altında bir arada tutmayı sürdürmüştür. Tüm bu baskı ve şiddete rağmen İran’daki farklı etnik ve ulusal gruplar, federal bir sistem talep etmektedirler.

Uluslararası topluma çağrı

Bu kapsamda dünyadaki bütün demokratik ve humaniter kamuoyunu, BM, AB, AK ve Arap Birliği Örgütü’nü ve diğer uluslararası kurumları, İran halklarının meşru sivil direnişini desteklemeye, despotik rejimin baskı ve katliamlarına karşı tavır almaya ve müdahale etmeye çağırıyoruz.

Bizler de bu saikle, İran Devleti’nin yaptığı bu katliamlar ve sürdürdüğü saldırıları kınıyor; İran genelinde insan hakları, kadın hakları, milli, demokratik hak ve özgürlükleri baskı altında olan ulusların, etnik grupların egemenlikleri ve özgürlükleri için yürüttükleri mücadelelerini destekliyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim