Diyarbakır’ın Silvan, Lice, Kulp ve Hazro ilçeleri arasında bulunan tarihi Geliyê Godernê (Taş Köprü), yaz aylarında piknik için bölgeye gelen yurttaşların akınına uğruyor. Doğa harikası olan Geliyê Godernê vadisinde, son yıllarda ziyaretçilerle birlikte kirlilik de arttı. Çöp kutularının olmadığı vadide, plastik su şişelerinden kamyon lastiğine, cam şişelerden piknik malzemelerine, poşetlerden tek kullanımlık plastik atıklara, doğada yeri olmayan atıklar yer alıyor. Sivil toplum örgütleri (STÖ), başlattıkları “Yaşanılabilir bir Diyarbakır için el ele verelim” kampanyası kapsamında, bölgede temizlik yaptı.

 Tahribat engellenmeli

 Kampanyanın yürütücülerinden Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası’nın (DTSO) Genel Sekreter Yardımcısı Kamuran Toktanış, dağlarıyla, ormanlarıyla, nehirleriyle, faunasıyla cenneti andıran bir coğrafyada yaşadıklarını belirterek, “piknik alanı” olarak kullanılan bölgelerde ciddi bir çevre kirliliği olduğunu söyledi.

Yaşanan kirliliği yerinde inceleyen heyette de yer alan Toktanış, “Çevreye atılan katı atıkların yaratacağı tahribatın önüne geçmek zorundayız. Atıklar sadece doğanın güzelliğini bozmakla kalmadığı gibi; içme suyu, hava, toprak ve tabiatın da kalitesini bir bütün olarak tehlikeye sokmaktadır. Vadiye bebek bezinden tutun sigara izmaritine, plastiğe kadar her şey atılmış. Tonlarca çöp var. Bunu temizlemek önemli ama en önemlisi burayı kirletmemek. Doğamızı korumak için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor” diye konuştu. 

Toktanış, çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla Eylül ayında Lice ilçesinde bulunan Birkleyn Mağaraları ile tarihi Surlarda temizlik çalışması yürüteceklerini söyledi.

 Belediyelere büyük yük düşüyor

 Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Genel Sekreteri Devrim Çakmakçı, kampanyanın doğanın kirletilmesine karşı başlatıldığını ifade etti. Çakmakçı, kentin dağlarında ve ovalarında ciddi bir çevre kirliliği olduğuna dikkat çekerek, Öncelikle buralara çöp bırakmamalıyız. Oluşan çöpleri arabalarımıza koyup çöp kutularına atmalıyız” dedi.

 Çevre kirliliğini yurttaşlara yıkmakla sorunun çözülemeyeceğini kaydeden Çakmakçı, “Geliyê Godernê bir üçgen, belediyelere büyük yük düşüyor. En azından buraya bir çöp kutusu bırakmaları gerekiyor. Buraya gelen yurttaşlar, çöplerini bu çöp kutularına atabilirler. Bir de buradaki çöp yığınını belediye temizleyebilir” diyerek, belediyelerin bu bölgelerde temizlik yapması gerektiğinin altını çizdi.

 Silvan’dan piknik amacıyla vadiye gelen İslam Dinen, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin çevreyi kirletmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Editör: TE Bilişim