Haber / Fuat Bulut

Diyarbakır’da iki kadın girişimci tarafından hizmet veren HappyBaby SPA Merkezi, bebeklere, daha 1 yaşına girmeden SPA deneyimi yaşama olanağı sunuyor. Önü camla kaplı jakuzilerde "boyun simidi"yle suya bırakılan bebekler, özgürce hareket ederken, ebeveynleri de bebeklerinin suda yaptığı hareketleri görme imkanı buluyor.

Suda vakit geçirdikten sonra kısa adı IAIM olan Uluslararası Bebek Masaj Eğitimi Federasyonu’ndan bebek masajı eğitimi almış uzmanlar, bebeklerin rahatlaması ve vücut gelişimine katkı sağlanması amacıyla bitkisel yağlarla masaj tekniklerini uyguluyor.

2019 yılında Doğu ve Güneydoğu’nun ilk bebek SPA merkezini açan kadın girişimciler Şefkat Salman ve Birgül Sancar, şu ana kadar 3 bin bebeğe SPA deneyimi yaşattı.

MESLEĞİNDE UZMAN İKİ GİRİŞİMCİ KADININ AZMİ

Diyarbakır’da bebek SPA merkezi açma fikrinin tesadüfen geliştiğini ifade eden Çocuk Gelişimi Bölümü mezunu Şefkat Salman, girişimcilik sürecini şöyle anlattı:

“İzmir'de tatilde iken Birgül hanım ile arkadaş ortamında başka bir arkadaşımız bebeğini SPA’ya götüreceğini söyledi. Biz de merak ettik ve araştırma yapmaya başladık. Bu merkez İstanbul’dan önce İzmir’e gelmiş. Daha sonra İstanbul, Ankara ve Antalya öyle yayılmaya başladı. ‘Neden bizim şehrimizde olmasın’ diyerek eğitim almak için kolları sıvadık. Türkiye'de eğitim alacak yer yoktu açıkçası. Eğitim ve sertifikamızı Uluslararası Bebek Masaj Eğitimi Federasyonu’ndan aldık. Bu işi Diyarbakır’a, doğuya kazandırma niyetinde bulunduk. Önce aileler biraz yadırgadılar. Bu işin bebeklere nasıl fayda sağladığını anlattıktan onlar da sıcak baktılar. İş yerini açtıktan sonra ilk gelenler sağlıkçılar oldu. Çünkü bu işin içinde oldukları için, bebeğe ne gibi fayda sağlayacağını biliyorlardı. Daha sonra memur kesime hitap ettik. Doktor tavsiyesi üzerine gelen ebeveynlerimiz oldu.”

KOLİK BEBEKLERE HİDROTERAPİ SEANSI

Bebek masaj uzmanlığının yanı sıra emzirme ve doğum koçu olan Birgül Sancar, bebeklerin ilk üç aylık döneminde gaz problemi yaşadığını ifade ederek, “Bu süreç kolik dediğimiz dönem oluyor. Su ve masaj, kolik ağrılarına inanılmaz derecede faydalı. Seanslarımız ortalama 1 saat sürüyor. Bebeğin dayanma gücüne göre 20 ile 30 dakika arası floating dediğimiz jakuzilerde bebek hidroterapi alıyor. Türkçe suda dans diyoruz. 20 dakikalık süreçte bebeğimiz oynatamadığı bütün kasları kendi isteğiyle aktif hale getiriyor. Bu da bebeğin kas, iskelet, dolaşım, sindirim ve solunum sistemini aktif hale getiriyor. Diş çıkarma rahatsızlıkları döneminde bebeği rahatlatıyor. Uyku problemi olan bebeklerde uyku problemini düzeltiyor” diye konuştu.

BEBEKLER JAKUZİDEN SONRA MASAJLA RAHATLIYOR

Jakuzi bittikten sonra bebeklere tamamen bitkisel olan yağlarla masaj yaptıklarını anlatan Birgül Sancar, daha sonraki süreci şöyle anlattı:

“Masaj yaparken ailelerimizi de bilgilendirmeye çalışıyoruz. Masaja nasıl başlamaları gerektiğini, kolik, gazlı veya eklem rahatsızlığı olan bebeklerde nasıl masaj yapmaları gerektiği ile ilgili bilgiler veriyoruz. Masaj, yine bebeğin dayanma gücüne göre15 ila 20 dakika arasında sürüyor. Bacak, karın, kol, sırt ve son olarak yüz masajı yapıyoruz. Masaja başlamadan önce bebekten izin istiyoruz. Bebeğin bedensel farkındalığı açısından da çok önemli bir nokta. Ebeveynleri bu konuda bilgilendiriyoruz. Her ne kadar bebek de olsa ondan izin istemeden onun çıplak bedenine dokunamayız. Bunu daha çok küçükken bebeğin beynine kodluyoruz. Bebeklerimize organik yağlarla masaj yapıyoruz. Çünkü bebeğin küçük aylarda kimyasalla karşılaşmasını istemiyoruz. Kullandığımız organik yağların içeriğinde üzüm çekirdeği, susam, tatlı badem ve bebeği rahatlatıcı masaj yağıları var. Bunlar taş ezmesi yağlardır. Fabrikasyon değil, karbonhidrat içermediği için cilde kesinlikle alerji yapmıyor. Diğer bebek yağları bebeğin vücudunda bir yağlı kesi bırakırken, organik yağlar tamamıyla emildiği için vücutta yağ birikmiyor. Bu da bebeğin tenine zarar vermiyor. Biz pişik kremi, losyon veya pudra önermiyoruz. Bebeklerde cildin nefes almasına engel oluyor. Masaj bittikten sonra bir 10 dakikalık dinlenme süreci oluyor. O sırada bebeği giydiriyoruz. Totalde süre 1 saati buluyor.”

ÜÇ KENTTE VE YURTDIŞINDA ŞUBELERİ BULUNUYOR

Doğu ve Güneydoğu’da ilk bebek SPA merkezi olduklarını, Hatay, Kayseri, Bingöl ve Irak’ın Süleymaniye kentinde şubelerinin bulunduğunu kaydeden Birgül Sancar, “Bebeklerini farklı ve bilinçli büyütmek isteyen ebeveynlerin adresiyiz. Sloganımız şu; ‘Mutlu bebek, mutlu aile.’ Bu yüzden adımız HappyBaby.”

Masaj ile büyüyen bebeklerin bedensel farkındalığını erken yaşlarda kavradığına dikkat çeken Şefkat Salman, “Motor gelişiminde, zeka gelişiminde farklılıkları görülebiliyor. Ebeveynler bebekleriyle konuşsunlar, sohbet etsinler, mutlaka göz kontağı kurarak masaj yapsınlar. Çünkü bu anne veya baba ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir. Aileler bebeklerinin gelişimine katkıda bulunmak istiyorlarsa küçük aylarda bu aktivitelere başlasınlar. İlk 12 aylık dönem bebeklerin bedenleri için çok önemli bir dönem. Kas ve iskelet sisteminin geliştiği ve güçlendiği bir dönem. O yüzden aileler ne kadar erken yaşta masaja başlarlarsa bebek bu kadar farkında olur. Yaş aralığımız 0-36 ay arası. Ama yaklaşık 20 kg kadar olan bebekleri alabiliyoruz. Çünkü bazı özel bebeklerimiz var. Onların daha çok hidroterapiye ihtiyacı oluyor. Kas geriliği olan, downsendromu ve prematüre bebekleri 4 yaşına kadar alabiliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim