Fuat Bulut / Özel Haber

Yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle geçen yıldan bu yılın Haziran ayına kadar zor günler geçiren Diyarbakır, bir aylık toparlanma sürecinin ardından yeniden eski günlere döndü. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi, İç Hastalıklar ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Halis Yerlikaya, Diyarbakır’ın şu an için 4’ncü piki yaşadığını, hastanelerin kliniklerinin yeniden açıldığını, vakaların yüzde 75’inin hiç aşı yapmayan kişilerden oluştuğunu söyledi.

DİYARBAKIR’DAKİ TABLO KORKUTUYOR

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı haftalık vaka sayılarının yer aldığı 10-16 Temmuz 2021 tarihlerini kapsayan tablo da bu verileri doğruladı. Bakanlığın verilerine göre Diyarbakır ile birlikte Giresun, Siirt, Bingöl ve Kırıkkale en çok vaka artışının yaşandığı kentler. İki hafta önce 100 binde görülen vaka sayısı 64’ten 117’ye yükseldi.

MASKE TAKAN YOK MESAFEYE UYAN YOK

1 Temmuz 2021 tarihi ile birlikte normalleşme sürecine giren Türkiye’de vaka sayısı artmaya devam ediyor. Bu kentlerin başında da Diyarbakır geliyor. Kentte aşılama oranı hayli düşük iken vatandaşların çoğu da maske takmıyor ve sosyal mesafeye dikkat etmiyor.

HASTANEDEKİ KLİNİKLER YENİDEN AÇILDI

Vaka sayısının artması üzerine pandemi hastanesi olan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni klinikler açıldı. Daha önce iki kat olan koronavirüs klinik sayısı üçe çıkarıldı. Gazetemiz koronavirüs nedeniyle yatan hasta sayısına ulaştı:

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi:

Klinik : 104

Yoğun Bakım: 25

Dicle Üniversitesi;

Klinik:9

Yoğun Bakım:5

Ergani Devlet Hastanesi;

Klinik: 14

Yoğun Bakım: 4

Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi:

Klinik: 8 (6 kadın – 2 çocuk)

72 SAATTE 11 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

TTB Merkez Konsey Üyesi Uzm. Dr. Halis Yerlikaya, Diyarbakır’da şu an 4’ncü pikin yaşandığını, bayramın birinci günü Gazi Yaşargil’de 5, özel bir hastanede ise üç vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi. Gazi Yaşargil’de dün de üç kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi. 

Görülen vakaların delta varyantı olduğuna dikkat çeken Yerlikaya, aşı kampanyalarının da yetersiz kaldığını söyledi. Aşılamada STK’ların girişimiyle sadece yüzde 4’lük bir artışın yaşandığını dile getiren Yerlikaya, “Bölgedeki aşılama oranının düşük olmasının nedeni başından beri pandemi sürecinin yönetme biçimine bağlıyoruz. Algılar üzerinden giden bir süreç yönetimi yapıldı. İnsanlara güven verilemedi ne yazık ki. Diyarbakır’da bir gecede 8 kişi vefat etmişken, Türkiye genelinde vefat sayısı 17 olarak açıklandı. 1 Temmuz itibariyle normalleşme sürecinde tüm tedbirler ortadan kaldırılmış durumda. Geçmişte süreç iyi yönetilmedi; ancak şu an elimizde aşı seçeneği var. Bu sürece TTB’nin, yerel dinamiklerin dahil edilmesi gerekiyor” dedi.

VİRÜSE YAKALANANLARIN ÇOĞU AŞI YAPTIRMAMIŞ

Dr. Yerlikaya, hastanelere yatışı yapanların çoğunun aşı olmadığını, bazılarının da iki doz sinovac aşısı olduğunu kaydetti. Aldığımız bilgiye göre kliniğe yatanların yüzde 75’i hiç aşı yaptırmamış, geri kalanlar ise iki doz sinovac ve tek doz biontech aşısı yaptıranlardan oluşuyor.

HES HARİTASI KIRMIZIYA DÖNDÜ

Aşılama oranının düşük olması nedeniyle vaka sayılarının arttığı, maske ve sosyal mesafenin yeterince uygulanmadığı Diyarbakır'da, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında kentin risk haritası kırmızıya döndü. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Halis Yerlikaya, “Pandemiye karşı mücadelede en önemli aracımız, aşı. Aşı candır, hayat kurtarır. Aşı olmayanlar mutlaka aşılamalarını yapsınlar” dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre kentteki aşılama oranı ise yüzde 39,3 olan Diyarbakır, (HES) uygulamasındaki haritada kırmızıya döndü. Aşılama oranı düşük olan maske ve sosyal mesafenin unutulduğu kent için uyarı geldi.

Editör: TE Bilişim