Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) yöneticileri, Diyarbakır’da öncelikle tarım alanları dışında bulunan atıl haldeki topraklara fıstık ekilmesini amaçlayan proje kapsamında Dünya Tarım Örgütü (FAO) yetkilileri ile toplantı yaptı.

Türkiye’de fıstık üretiminin yüzde 95’inin yapıldığı Güneydoğu’da Antep, Urfa ve Siirt’ten sonra Diyarbakır da pay sahibi olacak. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) üç yıl önce deneme amaçlı yaptığı fıstık üreticiliğinde verim elde edilince kentin kuzey ilçelerinde “Kuzey Fıstık Ormanları”nın kurulması kararı alındı. DTSO’nun Tarım Bakanlığı üzerinden Dünya Tarım Örgütü’ne (FAO) sunduğu proje kabul edildi.

DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar ve DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok, proje kapsamında FAO Türkiye Temsilciliği ile Fıstık Yetiştiriciliği Projesi hakkında görüşme gerçekleştirdi.

DTSO, kentin kuzey ilçelerindeki tarıma elverişli olmayan arazilerde üç yıl önce bir çalışma başlattı. Proje kapsamında kuzeyde yer alan Kulp, Lice, Hani, Kocaköy, Eğil, Dicle, Çermik, Çüngüş ilçeleri ile Silvan, Egani, Hazro, Çınar, Bismil ve merkezde bulunan Kayapınar, Sur, Yenişehir ve Bağlar ilçelerinin dağlık alanlarında yer alan 376 köyde toplam 57 aileye 30 bin adet fıstık fidesi dağıtıldı.

Fideler kurumadan ağaca dönüşünce bu kez Dünya Tarım Örgütü’ne (FAO) Tarım Bakanlığı üzerinden projenin genişletilmesi için destek istendi. DTSO’nun projesine onay veren FAO, gerekli desteğin sağlanması ve protokol prosedürlerinin tamamlanması için onay verilen dosyayı Tarım Bakanlığı’na gönderdi. Proje kapsamında Diyarbakır’da fıstık üretimi yapmak isteyen 5 bin aileye 2 milyon adet fıstık fidesi verilecek ve aşılama süreçlerinde destek sunulacak. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim